02 / 05 / 2024

1936 yılında Mimar Prost işe başladı!

1936 yılında Mimar Prost işe başladı!

1936 yılında İstanbul'a gelerek, İstanbul'un nazım planını hazırlayacak olan Fransız Mimar Henri Prost göreve başlamış. Belediye ile 2 yıllığına sözleşme imzalayacak olan Prost, yılda 12 bin lira tahsisat alacakmış.



1936 yılında Mimar Prost işe başladı!


Şehircilik mütehassısı dün işe başladı


İmar işine iptida Florya'dan başlanacaktır, mütehassıs dün Florya'da tetkikat yaptı


    Şehrimize geldiğini dünkü nüshamızda yazdığımız Fransız Şehircilik Mütehassısı M. Prost'e dün öğleden sonra belediyeye gelmiş, Vali ve Belediye Reisi Bay Muhiddin Üstündağ ve belediye fen heyeti erkanı ile görüşmüştür. 

    Mütehassıs şehrimizde bir ay kadar kalacaktır. Dünden itibaren faaliyete başlamıştır. 

    Belediye ile M. Prost'e arasında şehir planının tanzimi için imza edilecek mukavelenin esasları evvelce tespit edilmişti. Dün bu esaslar etrafında son defa tetkikat yapılmıştır. Mukavele bugün mütehassıs ile belediye arasında imza edilecektir.

    Mukavelenin esaslarına göre İstanbul'un müstakbel imar planının tanzimini deduhde eden mütehassısın çalışabilmesi için belediye şehre ait ihsai, coğrafi, tarihi, iktisadi her türlü malumatı hazırlayarak mütehassısa verecektir. 

    Bundan başka mütehassısa yardım etmek üzere bir şefle 3 mühendis, 4 mimar, 6 ressam, 2 katipten mürekkep bir de büro bulunacaktır. Bu büroyu belediye teşkil edecek, ancak mütehassısın fikrini alacaktır. 

    M. Proste ile belediye arasındaki mukavelenin müddeti iki senedir. Mütehassıs bu müddet için senede iki defa İstanbul'a gelecek, hazırlayacağı projenin tatbiki şeklini kontrol edecek ve yeni talimat verdikten sonra tekrar memleketine dönecektir.

    M. Prost'e senenin hangi mevsiminde İstanbul'a geleceğini Belediye ile birlikte kararlaştıracaktır. Maamafih imar planı uzun senelerce tatbik edileceğine göre, bu iki senelik müddet bittikten sonra da tatbikat sırasında her beş senede bir mütehassıs şehrimize gelecek ve planın tatbikine nezaret edecektir. 

    Belediye, her türlü vergi ve resimler belediyeye ait olmak üzere, mütehassısa, mukavele imzası tarihindeki rayice göre, senede yüz elli bin 


1936 yılında Mimar Prost işe başladı!


frank (12 bin lira) tahsisat verecektir. 

    Mütehassısın şehirde bulunduğu zaman yaptığı yol masrafları belediyeye ait olacaktır. 

    Şehir planının iki senede tamamlanamayacağı tahmin edildiğinden, bu iki senelik müddet ileride uzatılacaktır. 

    Hükümet ve Belediye şehirde ilk önce Florya'nın imarına başlanmasına ehemmiyet verdiğinden dün M. Pros'e, Vali ve Belediye Reisi Muhiddin Üstündağ'ın refakatinde ve Belediye Fen İşleri Müdürü Hüsnü, İmar Müdürü Ziya, Mimar Seyfi ile beraber Florya'ya gitmiş, geç vakte kadar orada meşgul olmuştur.

    Florya'nın imarı için Mimar Seyfi'nin yaptığı plan, M. Prost'e tarafından mahallinde tatbik edilerek tetkik edilmiştir. 

    Mütehassıs, bugünden itibaren bir taraftan şehir planı hazırlıkları, diğer taraftan Florya'nın imarı işleriyle meşgul olmaya başlayacaktır. 

    Belediye şehre ait her türlü vesika ve etütleri hazırlamıştır. Bunlar tercüme ettirilmiştir. Mütehassısa verilecektir.


(1936 yılında Reşat Altın 9 liraya satılıyormuş.)


Akşam 20 Mayıs 1936



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön