22 / 12 / 2024

2002 yılında Beykoz Paşabahçe Cam Fabrikası kapatılacakmış!

2002 yılında Beykoz Paşabahçe Cam Fabrikası kapatılacakmış!

2002 yılında Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları, 1935 yılında üretime başlayan, ''Paşabahçe'' markasının doğduğu, Beykoz Paşabahçe Fabrikası'nı verimsiz olduğu ve zarar ettiği için kapatma kararı almış.



2002 yılında Beykoz Paşabahçe Cam Fabrikası kapatılacakmış!


Paşabahçe'nin doğduğu fabrika kapanıyor


TÜRKİYE Şişe ve Cam Fabrikaları, Paşabahçe markasının doğduğu Beykoz'daki Paşabahçe Cam Fabrikası'nı verimsiz olduğu ve 4 yıllık zararı 71.5 milyon dolara ulaştığı için kapatma kararı aldı. Kristal-İş sendikasına bağlı 870 işçi, fabrikayı terk etmeme eylemi başlattı. 


    TÜRKİYE'nin ilk cam fabrikası olan Paşabahçe Beykoz Fabrikası, ''verimsizlik'' nedeniyle kapatılıyor. Türkiye Şişe ve Cam Sanayi, ''Paşabahçe'' markasının da doğduğu Beykoz Fabrikası'nda yeniden üretime geçmeyi düşünmüyor. Şişe Cam'dan yapılan açıklamada, Paşabahçe Beykoz Fabrikası'nın 4 yıllık zararının 71.5 milyon dolara ulaştığı belirtildi.

    Dünyanın 3'üncü, Avrupa'nın 2'inci cam ev eşyası üreten Paşabahçe, dört fabrikasından en eskisi olan Beykoz'u kapatma kararı aldı. Şişecam Topluluğu'ndan yapılan açıklamada, Paşabahçe'nin sahip olduğu Beykoz, Kırklareli, Mersin, Eskişehir ve Denizli fabrikalarında yılda yaklaşık 305 bin ton cam eşyası üretildiğini, Beykoz Fabrikası'nın bu üretim içindeki payının yüzde 12 civarında olduğu belirtildi. Bu fabrikadaki sorunların sektörün genelinden değil kendine özgü durumlardan kaynaklandığı belirtilen açıklamada, fabrikanın 1998-2001 yıllarını kapsayan 4 yıllık dönemde 71.5 milyon dolar zarara, sermaye kaybına yol açtığına dikkat çekildi. Açıklamada şöyle denildi:

    ''Bunun anlamı her 2 yılda bir Beykoz fabrikası ölçeğinde yeni bir üretim tesisinden vazgeçmektir. Böyle bir sermaye kaybını savunmanın, ne istihdamla, ne işi korumayla, ne de zenginlik üreterek insan yaşamını kolaylaştırma ile ilgisi yoktur. Bu durum içinde bulunduğu şartlarda sürdürülebilir değildir. Toplam 5 bin 350 kişilik istihdamı korumak için bu operasyon zorunlu olarak gerçekleştiriliyor.''

    Açıklamada, cam ev eşyası üretiminin orta ve uzun dönemli geleceğini güven altına almak için Beykoz fabrikası faaliyetlerinin durdurulmasının, ekonomik, teknik ve ülke yararına bir zorunluluk haline geldiği savunuldu. Çalışanların Kristal-İş Sendikası'na üye olduğu fabrikada, 5 yıldır sendikayla görüşmeler yaptıklarını belirten Şişecam yetkilileri, ‘‘Ama bugün gelinen noktada Beykoz fabrikasının faaliyetini sürdürmenin savunulabilir hiçbir gerekçesi kalmamıştır'' dedi. 


15 GÜN ZORUNLU TATİL


    Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A. Ş. Genel Sekreteri Rüşdü Bozkurt, Beykoz Fabrikası'nda 15 günlük üretimi durdurma ve işçileri ücretli izne çıkarma uygulaması başlatıldığını söyledi. Paşabahçe'nin cam ev eşyası üretiminin geleceğini güven altına almak için Beykoz Fabrikası'nın faaliyetlerinin durdurulmasının bir zorunluluk olduğunu belirten Bozkurt, 15 günlük izin süresi içinde bundan sonra ne yapılacağına karar verileceği kaydedildi. Bu süreçte çeşitli görüşmeler yapılacağını ve büyük kararlar verilebileceğini dile getiren Bozkurt, ''Cam fabrikası olarak üretime devam etmeyebilir, ancak orası boş da bırakılmaz,. İstanbul'un çok değerli bir bölgesinde. Ayrıca, buradaki tarih yaşatılacak. Tarihi değerini yükseltecek projeler üzerinde duruluyor'' diye konuştu. Bozkurt bu arada, tarihi ve kültürel değerleri yansıtan Çeşm-i bülbül, Beykoz koleksiyonları, kristal ve el imalatı sarat ürünlerinin yıllardır Beykoz Fabrikası'nda değil, Denizli Fabrikası'nda üretildiğini hatırlatarak, ''Bundan sonra da üretilmeye devam edilecektir'' dedi. 


İşçi 'Paşabahçe'den çıkmam' diyor


    PAŞABAHÇE Fabrikası'nın Türkiye'nin ilk cam fabrikası olması gibi, Beykoz işçileri de cam iş kolundaki ilk sendika olan Kristal-İş'in kurucuları. Tarihinde önemli grev ve direnişler bulunan Beykoz Fabrikası'nda akıllarda yer eden en büyük direniş 1991 yılında olmuştu. Tüm Beykoz halkının katıldığı yaklaşık bir aylık eylemin sonucunda işten çıkarılan 584 işçi yeniden işe alınmıştı. Önemli işçi hareketlerine sahne olan Beykoz'da, üretimin sona erdirileceğinin açıklanması bir kez daha Şişecam ile işçi sendikası Kristal-İş'i karşı karşıya getirdi. Şişecam aldığı kararı dün işçiye açıkladı ancak, işçiler fabrikayı terk etmedi, işçilerin eş ve çocukları da fabrika önünde beklemeye başladı. 

    Kristal-İş Genel Başkanı Mustafa Bağçeci, Şişecam'ın aldığı kararı, ''yıllardır sorunları çözmeye yarayan ve tarafların karşılıklı fedakarlığına dayanan anlayışın terkedilmesi'' olarak yorumlayarak, kararın ''kabul edilemez'' olduğunu belirtti. Kristal-İş Paşabahçe Şube Müdürü Gençali Özdemir ise işverenin dayatmasına karşılık işçilerin üretimden gelen gücünü kullanacaklarını dile getirdi. Kristal-İş Genel Sekreteri Rıza Sami Erdoğan da, dün sabah işverenle yaptıkları toplantıda, kendilerine ''15 gün ücretli izne çıkılsın, daha sonra görüşürüz'' denildiğini, ancak bunu kabul etmediklerini söyledi.


Türkiye'nin ilk cam fabrikası


    BULUNDUĞU semtin adını marka olarak Paşabahçe'ye veren Beykoz Fabrikası, tüm cam üretim tesislerinin de öncüsü. Atatürk'ün imzaladığı kararname ile 17 Şubat 1934 yılında Türk cam sanayini kurma görevini üstlenen İş Bankası, 14 Ağustos 1934 yılında Beykoz Fabrikası'nın temelini attı. 4 Temmuz 1935'te 400 çalışanıyla üretime başlayan Beykoz Paşabahçe Fabrikası'nı Kırklareli, Mersin ve Eskişehir izledi.


(2002 yılında 1 dolar 1.677.072 liraya, Reşat Altın ise 118.400.000 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet 23 Temmuz 2002



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön