23 / 12 / 2024

Henri Prost

Henri Prost

1940 yılında Şişli'deki Katolik, Mecidiyeköy'deki Rum, Kağıthane'deki Ermeni mezarlıklarına ölü defnedilmesi men edilmiş. Şehrin sağlığını bozduğu gerekçesiyle bu mezarlıklar Prost planı mucibince park alanı olarak tesis edilecekmiş.

1939 yılında belediye binası için müsabaka açılacak!

1939 yılında Vali Lütfi Kırdar, İstanbul Belediyesi'ne yeni bir idare binası yaptırmaya karar vermiş. Sultanahmet'te bugünkü Tapu İdaresi binasının yerinde yaptırılması düşünülen bina için bir de müsabaka açılacakmış.

1939 yılında Prost'un sözleşmesi uzatılacak!

1939 yılında İstanbul Belediyesi, İstanbul ve Beyoğlu'nun nazım planını hazırlayan Prost'un mukavelesini uzatacakmış. Prost, Üsküdar'ın nazım planını hazırladıktan sonra Adalar'ın ve Fenerbahçe semti civarının imar planını hazırlayacakmış.

1938 yılında İstanbul Nazım İmar Planı'nın avan projesi hazırlanmış!

1938 yılında İstanbul'un Nazım İmar Planı'nı hazırlayan Fransız Mimar Henri Porst, uygulanacak imar planının avan projesini hazırlamış. Avan proje kabul edildikten sonra Prost, İstanbul Nazım Planı'nı hazırlayacakmış.

1937 yılında Kalamış ve Fenerbahçe için imar planı hazırlanmış!

1937 yılında Prost, Kalamış ve Fenerbahçe için imar planı hazırlamış. Kalamış ve Fenerbahçe arasında 9.5 metre genişliğinde bir yol açılacakmış. Yolun iki tarafında inşa edilecek binalar, yolun 50 metre gerisinde olacakmış.

1937 yılında İstanbul'un imar planı Şehir Meclisi'ne verilecek!

1937 yılında Fransız Mimar Prost tarafından hazırlanmakta olan İstanbul imar projesi kasım ayında toplanacak Şehir Meclisi'ne verilecekmiş. Proje, Şehir Meclisi'nin onayından sonra İçişleri Bakanlığı'na gönderilecekmiş.

1937 yılında Adliye Sarayı'nın Sultanahmet'e yapılması uygun değil!

1937 yılında Henri Prost, İstanbul Adliye Sarayı'nın Sultanahmet Meydanı'nda inşa edilmesini uygun bulmamış. Fransız Mimar Prost, Sultanahmet Meydanı'nda inşa edilecek yeni binaların bölgenin ahengini bozacağını savunmuş.

1936 yılında Prost, limanın Yenikapı'da yapılmasına karar vermiş!

1936 yılında İstanbul'un müstakbel nazım planını hazırlayan Prost, inşa edilecek İstanbul Limanı için en müsait yer olarak Yenikapı'yı beğenmiş. Limanın Yenikapı'da inşasıyla birlikte Sirkeci Garı'nın buraya taşınması gündeme gelmiş.

1936 yılında Mecidiyeköy ve Bomonti'de yeni mahalleler kurulacak!

1936 yılında İstanbul'un nazım imar planını hazırlayan Mimar Prost, istimlak edilen Surp Agop Mezarlığı, Mecidiyeköy ve Bomonti'nin imar planını hazırlayacakmış. Prost, kurulacak mahallelerin nasıl olacağına dair planlar hazırlamış.

1936 yılında Mimar Prost işe başladı!

1936 yılında İstanbul'a gelerek, İstanbul'un nazım planını hazırlayacak olan Fransız Mimar Henri Prost göreve başlamış. Belediye ile 2 yıllığına sözleşme imzalayacak olan Prost, yılda 12 bin lira tahsisat alacakmış.

1935 yılında Prost İstanbul'a davet edilmiş!

1935 yılında İstanbul'un nazım imar planını hazırlayıp uygulayacak olan Fransız Mimar Henri Prost, Belediye tarafından İstanbul'a davet edilmiş. Meydanların ve caddelerin istikametlerini tayin edecek olan Prost, İstanbul'da çalışmalarına başlayacakmış.

1935 yılında İstanbul'un planını hazırlama işinin Prost'a verilmesi düşünülüyor!

1935 yılında İstanbul'un nazım planını hazırlama işinin Mimar Henri Prost'a verilmesi düşünülüyormuş. Dönemin Valisi Muhiddin Üstündağ, İçişleri Bakanlığı'na başvurarak imar planının Prost'a yaptırılmasına müsaade verilmesini istemiş.

Henri Prost'un İstanbul planlaması!

Henri Prost'un İstanbul planlaması ile ilgili detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz. İşte Henri Prost'un İstanbul planlaması...

İstanbul için kentsel dönüşüm hassas bir ameliyat gibidir!

Önceki yıl Moskova'dan başlayan gemi yolculuğumuzun son durağı St. Petersburg şehriydi. Şehir mimarisinin ve plânlamasının şaheserlerinden biri olan bu kenti görmek, hissetmek güzel bir duyguydu

İstanbul'un imarına güçlenen her iktidar müdahale eder!

Güçlü iktidarlar öyle ya da böyle, muhakkak İstanbul'a bir dokunur, kendi imzalarını atarlar. Tek parti döneminde Henri Prost'un hazırladığı plana göre kenti modernleştirmeye girişilmiş, Beyazıt'tan Taksim'e kadar her yer yeniden düşünülüp düzenlenmişti

1940'te Prost planına göre Harbiye-Osmanbey arasındaki binalar geri çekilecek!

1940 yılında prost planına göre Harbiye-Osmanbey arasındaki tramvay caddesi, Osmanbey ile Şişli arasındaki genişlik derecesine getirilecekmiş. Bunun için bu cadde üzerindeki binaların geri çekilmesine karar verilmiş.

1957'de imarda Prost planları kullanmış! Prost planı nedir?

1957 yılında yapılmakta olan imar ve istimlak hareketlerinde belediyenin Prost'un planlarından faydalandığı ortaya çıkmış. Peki Prost planı nedir?

Caddebostan Çiftehavuzlar yolu 1938 yılında yapılmış!

1938 yılında, Şehircilik uzmanı B. Prost,  Kadıköy ve civarının nazım imar planını hazırlamış. Bu kapsamda Caddebostan Çiftehavuzlar yolunun da yapımına karar verilmiş.

İşte Fransa'nın en ilginç binası!

Fransa'nın En Modern Kütüphanesi Henri Detuleux isimli yapı, eğitim amacıyla tasarlanan, bünyesinde müzik, drama, dans atölyelerini ve bir kütüphaneyi barındırıyor. İşte o bina...

1948 yılında Borsa Hanı yıktırılacak!

1948 yılında İstanbul Belediyesi, Karaköy Meydanı'ndaki mülkiyeti kendisine ait olan Borsa Hanı yıktıracakmış. Prost'un hazırladığı planı tatbik edecek olan Belediye, yıktırılacak hanın kapladığı alanı meydana ilave edecekmiş.

1946 yılında Bakırköy'ün imar planı hazırlanmış!

1946 yılında Prost tarafından hazırlanan Bakırköy'ün imar planı Belediye İmar Müdürlüğü'nce tanzim edilerek yürürlüğe girecekmiş. O yıllarda Bakırköy'ün en büyük problemi olarak görülen su problemi de halledilecekmiş.

1945 yılında Ebusuud Caddesi'ndeki binaların yıktırılması isteniyor!

1945 yılında Sirkeci ile Ayasofya bölgesinin de imar planını hazırlayan Prost, Vilayet Konağı sahasında bitişik olan ve yükseklikleriyle bu sahanın manzarasını bozan Ebusuud Caddesi üzerindeki binaların yıkılmasını istemiş.

1945 yılında Ortaköy ile Bebek arasının imar planı hazırlanmış!

1945 yılında Prost, Bebek ile Ortaköy arasındaki kısmın imar planını hazırlamış. İmar planını iki kısma ayıran Prost, deniz kıyısını genişletmeyi ve bölgenin üst taraflarında iki yeni yolun açılmasını uygun görmüş.

1943 yılında Sultanahmet ile Yedikule arasının imar planı hazırlanmış!

1943 yılında Umumi Meclis, Prost'un hazırladığı Sultanahmet ile Yedikule arasının imarına dair planı kabul etmiş. Bölgede otel, yat limanı dahil inşa edilecekmiş ve burası şehrin en şerefli bölgesi olacakmış.

1944 Kasımpaşa Deresi civarında iskan yasaklanmış!

1944 yılında İstanbul Belediyesi, Kasımpaşa Deresi civarında iskanı yasaklamış ve buradaki eski evleri de istimlak edecekmiş. Prost'un imar planına göre derenin başlangıç kısımları, iskan mıntıkası olmaktan çıkarılmış.

1942 yılında yeraltı tramvayı!

1942 yılında İstanbul'un imar planını hazırlayan Prost, şehirde kurulması düşünülen yeraltı tramvayı şebekesi üzerinde tetkikler yapmış. Prost, bu yeraltı yolunun hangi cadde ve sokakların altından geçeceğini tespit etmiş.

1942 yılında Beyazıt ile Şişli arasında yeraltı yolu!

1942 yılında Prost tarafından hazırlanan yeraltı yolu projesine göre, Bayazıt'tan Eminönü'ne inecek tünel, Karaköy Köprüsü'ne paralel yapılacak bir köprüden geçerek tekrar yeraltından Taksim ve Şişli'ye ulaşacakmış.

1942 yılında Galatasaray ve Tünel meydanları imar edilecek!

1942 yılında İstanbul Belediyesi, Prost planı mucibince Galatasaray ve Tünel meydanlarını imar edecekmiş. Her iki meydan genişletilecekmiş ve Tünel Meydanı'nda yapılacak istimlakler sonrası meydandan deniz görülebilecekmiş.

Henri Prost Haberi

Henri Prost



Üç mezarlık kaldırılıyor


Şişli'deki Katolik, Mecidiyeköy'deki Rum, Kağıthane yolu üstündeki Ermeni mezarlıklarına hazirandan itibaren ölü gömülmeyecek


    Şehir içindeki kabristanların tedrici bir surette kaldırılmasına teşebbüs edildiği için mevcut mezarlıklarıdan çoğuna ölü defnedilmesi men edilmiştir. Belediye şehir haricinde mezarlıklar tesis edecektir. Zincirlikuyu'daki mezarlık bu kararın ilk tatbik sahasıdır. Fakat şehrin en güzel yerlerinde bazı kabristanlar var ki hala içine ölü gömülmektedir. Bunlar da Şişli'de Osmanbey ile Feriköy arasındaki Büyük Katolik Mezarlığı, Mecidiyeköy'deki Rum, Şişli - Kağıthane yolu üstündeki Ermeni Mezarlığı'dır. 

    Şehir içinde kalan bu mezarlıkların şehrin sıhhi vaziyetini ihlal ettiğini nazarı dikkate alan Beyoğlu kazası Hıfzısıhha Komisyonu...