27 / 04 / 2024

1939 yılında belediye binası, Divanyolu'nda inşa edilecekmiş!

1939 yılında belediye binası, Divanyolu'nda inşa edilecekmiş!

1939 yılında Prost'un planına göre, Ticaret Mektebi ile Tapu İdaresi'nin bulunduğu sahada belediye binası yapılacakmış. Yapılacak saha üzerinde bulunan binaların tahliyesinin uzun süreceğinden belediye binası Divanyolu'nda inşa edilecekmiş.



1939 yılında belediye binası, Divanyolu nda inşa edilecekmiş!


Belediye binası nerede yapılacak?


Divanyolu'nda Sultanahmet Parkı'nın karşısındaki saha münasip görülüyor.


  B. Prost'un planına göre Sultanahmet Meydanı'nda eski hapishane binasının yerinde Adliye Sarayı, bunun yanında vilayet binası, şimdiki Ticaret Mektebi ile Tapu İdaresi'nin bulunduğu sahada da belediye binası yapılacaktı.

 Fakat Ticaret Mektebi'yle Tapu İdaresi'nin tahliyesi ve yıktırılması uzun zamana muhtaç olduğundan Belediye -yine B. Prost'un mütalaasını alarak- yeni belediye binasını Sultanahmet Meydanı'nda yaptırmaktan vazgeçmiştir.

  Münasip görülen şekle göre, Sultanahmet Parkı'nın karşısında Başvekalet Arşiv Dairesi olan eski taş mektebin yanından itibaren Ayasofya köşebaşına kadar uzanan binalar istimlak edilecek ve bu sahaya yeni belediye binası yapılacaktır.

  Arşiv dairesi eski bir eser olduğundan muhafaza edilecektir.

  Belediye binası yapılacak sahanın arkasına Yerebatan Sarayı isabet ediyor. Belediye fen heyeti, yeni binanın buraya inşası takdirinde kaça mal olacağını ve binanın Yerebatan Sarayı'nın vaziyetine ve temellerine dokunup dokunmayacağını tespit edecektir. Belediye binasının inşası için kafi miktarda tahsisat olduğundan karar verilince yeni binanın inşasına başlanacaktır. 


Akşam Gazetesi 9 Temmuz 1939



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com 




Geri Dön