27 / 04 / 2024

1937 yılında Prost, Mecidiyeköy'ün imar planını hazırlayacak!

1937 yılında Prost, Mecidiyeköy'ün imar planını hazırlayacak!

1937 yılında İstanbul'un nazım planını hazırlayan Fransız Mimar Henri Prost, Mecidiyeköy'ün imar planını hazırlayacakmış. Mecidiyeköy'ün Avrupa'daki gibi bir sayfiye yeri olması için büyük bir park, bir otel inşa edilecekmiş.



1937 yılında Prost, Mecidiyeköy ün imar planını hazırlayacak!


Mecidiyeköy 


Burasının imarı için bazı esaslar hazırlandı


    Şehircilik mütehassısı M. Prost'e şehrin müstakbel planına esas teşkil edecek olan avan projeyi hazırlarken İstanbul'un muhtelif yerlerini, bilhassa ötedenberi sayfiye yeri olan mesireleriyle ileride inkişaf etmeye müsait bulunan semtleri de ayrıca tetkik etmiş ve bazı esaslar hazırlamıştır. 

    Bunlar arasında kısa bir zaman içinde çok ilerlemiş bulunan Mecidiyeköy ile de meşgul olmuştur. Mütehassıs, Mecidiyeköy'ün şehre çok yakın olmasını düşünmüş, bundan sonra burada yapılacak olan binalarla şehrin bir Avrupa sayfiyesi gibi ilerlemesi için büyük bir park, bir otel, bir sinema ve gazinosu bulunmasını zaruri görmüştür. 

    Mecidiyeköy etrafında tespit ettiği esasları imar müdürlüğündeki mimarlara bırakmıştır. Mimarlar mütehassısın talimatı dairesinde Mecidiyeköy'ün imarı projesini hazırlayacaklardır.

    İki ay sonra şehrimize dönecek olan mütehassıs, diğer işler arasında Mecidiyeköy planını da hazırlayacaktır. 

    İstanbul'un umumi planın kısa bir zamanda tamamlanmak ve bunun tatbikini temin etmek kabil olmadığından Belediye, mütehassısın lüzum gösterdiği şekilde bu gibi mevzi planların tatbikine daha evvel başlayacaktır. 


Akşam 5 Kanunisani (Ocak) 1937



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön