02 / 05 / 2024

1938 yılında Boğaziçi'nin imar planı hazırlanacak!

1938 yılında Boğaziçi'nin imar planı hazırlanacak!

1938 yılında Prost, Kadıköy ve Üsküdar'ın imar planını hazırladıktan sonra Boğaziçi'nin de imar planını hazırlayacakmış. Her iki yakanın planını hazırlayacak olan Prost, Boğaziçi'nin canlanması için de tedbirler aldıracakmış.



1938 yılında Boğaziçi nin imar planı hazırlanacak!


Boğaziçi'nin imar planı da hazırlanıyor


B. Prost, sonbahara kadar Kadıköy, Üsküdar, Boğaziçi'nin imar planlarını bitirecek


    Haber aldığımıza göre şehircilik mütehassısı B. Prost yalnız Kadıköy ve Üsküdar'ın değil, Boğaziçi'nin Rumeli ve Anadolu cihetlerinin nazım planlarını da hazırlamaya karar vermiştir. 

    B. Prost Kadıköy ve Üsküdar semtlerinde, yapmakta bulunduğu tetkikatı bir haftaya kadar ikmal ettikten sonra Boğaziçi'nde tetkikata başlayacaktır.


1938 yılında Boğaziçi nin imar planı hazırlanacak!


    B. Prost'un bu gibi tetkiklerde tasvip ettiği usul şudur: Şehir haritasını esas ittihaz ederek nazım planını yapacağı yerlerde mahallen tetkikat yapmaktadır. Bu arada kendisine Belediye ve Müzeler idaresi tarafından verilen izahata göre tetkik ettiği sahalardaki tarihi abide ve eserleri de nazarı dikkate alarak açacağı yolları, meydanları ve tesis edeceği mahallelerin ve semtlerin hususiyetlerini tayin etmektedir.

    Nazım planlarda göz önünde tutacağı iktisadi zaruretler hakkında da ticaret odası gibi müesseselerin hazırladıkları istatistiklerden ve verdikleri izahattan da ayrıca istifade etmektedir. 

    Mahallinde yaptığı tetkiklerden sonra nazım planın esaslarını kabataslak bir şekilde çiziyor, sonra tekrar o yerlerin mahalli vaziyetleriyle karşılaştırıyor.

    İşte mütehassıs, evvelce İstanbul ve Beyoğlu semtlerinde tuttuğu bu usulü, şimdi Kadıköy ve Üsküdar semtlerinde de aynen tatbik etmektedir. 

    Üsküdar, şehrin en eski bir semti olduğundan İstanbul cihetinden sonra tarihi abideleri ve eserleri ile zengin bir semttir. Bilhassa Üsküdar'ın arızalı bir arazi üzerinde bulunması bakımından nazım planın çok mühim teferruatı ihtiva edeceği muhakkak görülüyor. Maamaifh B. Prost Üsküdar'ın bu vaziyetine rağmen buranın nazım planının esaslı hatlarını tasarlamakta müşkülat çekmeyecektir. 

    Boğaziçi'ne gelince; Bugünlerde Boğaziçi'nde de tetkikata başlayacak olan mütehassıs, bilhassa Boğaz'ın tabi ve istisnai güzelliği karşısında Boğaz'ın dekoratif vaziyetini bir kat daha tebarüz ettirmek için iki sahilin imarını, İstanbul ve Beyoğlu'nun imarı esaslarından farklı bir şekilde hazırlamak zaruretini takdir etmiştir. 

    Bebek-İstinye yolunun inşası münasebetiyle İstinye'ye kadar sahil kısmının tanzimi için evvelce hazırladığı ve Nafıa Vekaleti'nce de tasdik edilen planla Boğaz'ın Rumeli Yakası'na ait imar hareketlerine başlanmak üzeredir.

    B. Prost ileride İstinye - Bebek arasındaki sahanın tafsilat projesini ayrıca hazırlayacaktır. 

    Mütehassıs şimdi Kuzguncuk'tan itibaren Anadolu, sonra da İstinye'den başlamak üzere yukarıya doğru Rumeli sahillerinin planını hazırlayacaktır. Bu arada her iki sahilin irtibatını temin edecek deniz münakale vasıtaları hakkında da ayrıca bir rapor hazırlayacaktır. 

    Bu raporda bilhassa son zamanlarda rağbetten düşen Boğaziçi'nin eski hayatını ihya etmek için alınacak tedbirler de zikredilecektir. 

    Bu suretle B. Prost, Kadıköy, Üsküdar, Boğaziçi nazım planlarını sonbahara kadar ikmal edecektir. Bu planların da yeni Şehir Meclisi'nin teşrinisanide toplanacak olan ilk devresine verileceği muhakkak görülüyor. B. Prost, gelecek ilkbaharda da Adalar'ın nazım planını hazırlayacaktır. Bu arada şehir hududu haricinde kalan Kartal kazası planlarıyla meşgul olacağı tahmin ediliyor. Ancak bu hususta B. Prost ile yeni bir mukavele imzalamak lazım gelecektir.


Akşam 29 Mayıs 1938



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön