27 / 04 / 2024

1959 yılında Boğaziçi'nin Anadolu Yakası'na ait imar planı hazırlanmış!

1959 yılında Boğaziçi'nin Anadolu Yakası'na ait imar planı hazırlanmış!

1959 yılında Boğaziçi'nin Anadolu Yakası'nda tatbik edilecek imar planı hazırlanmış. Planda, tarihi yalılara dokunulmayacakmış fakat yeni binalar istimlak edilecekmiş. Muhtelif kısımlarda yoldan denizin görülmesi için yalı aralarındaki sahalar park yapıla



Boğaziçi Anadolu Yakası imar planı hazırlandı.


Tarihi yalılara dokunulmayacak fakat yeni binalar istimlak edilecek.


   Boğaziçi'nin Anadolu Yakası'na ait imar planı hazırlanmıştır. Bu plan, bugünlerde Belediye Meclisi'nin yapacağı fevkalade bir toplantıda görüşülerek karara bağlanacak ve derhal tatbik mevkine konacaktır. 

   Hazırlanan plana göre, tarihi yalılara dokunulmamaktadır. Yalnız muhtelif kısımlarda yoldan denizin görülmesi için yalı aralarındaki boş sahalar park ve ağaçlı mahaller haline getirilmektedir. Tarihi değeri bulunmayan bazı yeni binalar da istimlak edilerek bunlardan denize giden koridorlar tesis edilecektir. Bu yerlerde bol miktarda deniz kenarı gazinoları kurulacaktır. Yol kara yönünden genişletilecektir. Genişlik 30 metre olacaktır. Tarihi hisarların içindeki binalar kalkacak, fakat sahildeki hisarların silüetini bozmayan yalılar ipka edilecektir. Çarşı yeni baştan tanzim edilecek, Küçüksu İlkokulu kaldırılacaktır. Kanlıca'da yol yine sahilin dışında kara kısmından ilerleyecek, buradaki yalılara da dokunulmayacaktır. Bu sahilde de büyük blok halinde yolun üst kısımlarında dinlenme evleri tesis edilecek ve plaj sayısı arttırılacaktır. 


Hürriyet Gazetesi 3 Temmuz 1959



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön