21 / 06 / 2024

1942 yılında kaloriferli evde oturanlar için yeni karar: Apartmanların sıcaklık dereceleri düşürülecek!

1942 yılında kaloriferli evde oturanlar için yeni karar: Apartmanların sıcaklık dereceleri düşürülecek!

1942 yılında İstanbul Valisi Lütfi Kırdar kaloriferli binalarda oturanlar için yeni bir karar aldığını ve bu kararın uygulamaya konulacağını açıklamış. Alınan karara göre apartmanların sıcaklık derecesinin düşürülmesine karar verilmiş. Peki neden?



1942 yılında İstanbul Valili tarafından alınan karar kaloriferli binada oturanları şaşkına çevirmiş. Kaloriferli binaların sıcaklık derecelerinin görüldüğü toplantıda Vali şu açıklamayı yapmış:'' İçinde bulunduğumuz iktisadi şartlar dolayısı ile maruz kaldığımız mali darlıklara karşı önlem alabilmek için bazı tedbirleri müştereken düşünmek zarurıyetiyle karşı karşıya bulunmaktayız'' diyerek kaloriferli apartmanların derecelerinin yükseltimesi hakkında belediye zabıtası talimatnamesine bir madde ekleneceğini açıklamış.

Söz konusu haber 3 Şubat 1942 yılında Vakit Gazetesi'nde '' Kaloriferli apartmanların sıcaklık dereceleri görüşüldü'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber... 

Kaloriferli apartmanların sıcaklık dereceleri görüşüldü

İstanbul umumi meclisi şubat devresi toplantısına dün başlanmıştır. Toplantıyı saat 15,30 da vali ve belediye reisi doktor Lütfi Kırdar kısa bir hitabe ile açmış ve demiştir ki: "Umumi meclisimizin üçlüneli intihap devresinin dördüncü yıl şubat devresi içtimanı açar ve arkadaşlarımı saygı ile selamlarım.

"Bu devredeki mecainizi daha riyade geçen devreden kalan işlerimizin bitirilmesi teşkil etmek. le beraber bu devrede vaziyeti hazira ve içinde bulunduğumuz iktisadi şartlar dolayısile maruz bulunduğumuz iktisadi şartlar dolayısıyla maruz bulunduğumuz mali darlıklara karşı almacak tedbirleri müştereken düşünmek zaruriyetiyle karşı karşıya bulunmaktayız.

Bu itibarla muhasebemiz tarafından hazırlanıp riyaset makamından yüksek mecilisine  başka teklifler verilecektir Sayın azanın etraflı görüşleri ve deman Iayışlariyle müzakere ve karara raptedeceklerine emin bulunmaktayım.

Yeni iştima devremizdeki  de vilayetimin için hayırlı ve feyizli olmasını dilerim. Valinin hitabesinden sonra ruznamenin milzakeresine geçilmiştir.

Kaloriferli apartmanların hararet derecelerinin yükselulmesi hakkında belediye zabıtası talimatnamesine bir madde eklenmesi hakkındaki muhtelit enclümenin marbatası kavanin enelimenine havale edilmiş ve süratle istenmiştir. ''

1942'de alınan karar: Karayolları ve köprüler için her sene 5 milyon lira harcanacak!

Geri Dön