27 / 04 / 2024

1942'de Ankara'da memurlar için mahzenli kâgir binalar yapılmış!

1942'de Ankara'da memurlar için mahzenli kâgir binalar yapılmış!

Ankara'da 1942'de Tapu Kadastro Müdürlüğü için Mahzenli kâgir binalar yapılmasına karar verilmiş. 



1942 yılında Tapu Kadastro Müdürlüğü için Mahzenli kâgir binalar yapılmasına karar verilmiş. Memurların ahşap yapılarda kalması ve tapu sicillerinin olası yangınlarda zarar görmesi için bu karar alınmış. 

Yani inşa edilecek yapıların hazine arsaları üzerinde yapılması planlanmış. Akşam Gazetesi'nin 1942 yılındaki haberinde söz konusu projenin detayları anlatılmış. İşte o gazete haberi...

1942 de Ankara da memurlar için mahzenli kâgir binalar yapılmış!

Mahzenli kagir tapu binaları yapılacak

Binaların inşası tamamlanıncaya kadar topu, lipotek ve kaydiye muamelelerinde (tapu bina pulları) yapıştırılacak

Ankara 18 (Telefonla) Tapu ve Kadastro Umum Müdürlüğü,
bir çok tapu idarelerinin ahşap binalarda kaldığını ve bu vaziyet karşısında tapu sicillerinin mahvolmak ihtimali mevcut olduğunu düşünerek tapu idareleri bulunan yerlerde, mahzeni de bulanmak üzere kågir birer tapu ve kadastro binası inşasına karar vermiştir. 

Buna dair hazırlanan kanun layıhasına göre bu binalar, ihdas edilecek (tapu bina pulları) ndan birikecek para ile yapılacaktır. Kıymeti 1000 liraya kadar olan tapu, ipotek ve kaydiye muamelelerinde 10 kuruş, 2000 liraya kadar 25 kuruş, 5000 liraya kadar 50 kuruş, 5000 liradan yukarısı için de 100 kuruşluk tapu bina pulu yapıştırılacaktır.

Yeni tapu binaları tercihan hazine arsaları üzerine inşa olunacak, toplanan pul paraları Ziraat Bankasında açılacak hususi bir hesaba geçirilecektir. Tapu bina pullarının muamelede kullanılması, ihtiyaç görülen yerlerde yeni binalar tamamlanıncaya kadar devam edecektir.

AKŞAM GAZETESİ 1942

1942'de ahşap evlerin sigorta ücretlerine indirim yapılmış!

Eminönü Hanı 1939 yılında yıkılmış!


Geri Dön