01 / 05 / 2024

1946 yılında Yapı Kredi Bankası Göztepe'de ve Çiftehavuzlar'da 21 tane ev inşa etmiş!

1946 yılında Yapı Kredi Bankası Göztepe'de ve Çiftehavuzlar'da 21 tane ev inşa etmiş!

1944 yılında kurulan banka, kurulduğu günden itibaren Göztepe ve Çiftehavuzlar'da 21 tane ev inşa etmiş. Satılan evler beş sene taksitle satılmış. Haberde 1946 yılında yapılan evlerden birinin fotoğrafı da yer almakta...




Yapı ve Kredi Bankası'nın kuruluş yıldönümü olan (9 Eylül) pazartesi günü, ikramiyeli aile cüzdanı sahipleri arasında kur'a çekilecek, geçen sene olduğu gibi, kazanana yepyeni bir evin anahtarı teslim edilecektir. 

Gazeteciler dün bankanın yönetim kurulu başkanı B. Kazım Taşkent'in davetlisi olarak, Yapı ve Kredi Bankası tarafından Çiftehavuzlar'la Göztepe'de yaptırılan satılık evler, bu arada da kur'aya konan yeni ev gezdirilmiştir. 

Banka, kurulduğu günden beri Çiftehavuzlar'la Göztepe'deki arsalarında 21 ev inşa etmiştir. Bunlardan beşi yüzde 7 faizle beş senelik taksite bağlanarak satılmış, 10 tanesi de satılacak halde tamamlanmıştır. Diğer altı evin inşası da hızla devam etmektedir. 

Halkı, en müsait şartlar içinde bir eve sahip kılmaya gaye edinen bankanın yaptırdığı evler 26 - 32 bin lira arasındadır ki, hususi eşhas tarafından yaptırılacak aynı tip bir evin bu fiyattan yüzde 30 - 40 fazlaya mal edileceği, dün evlerin gezildiği sırada yapılan hesaplarla anlaşılmıştır. 

Bankanın memleketimizde açtığı evcilik çığırının müstesna bir hususiyeti de bina tipindeki şirinlik, sağlamlık ve en küçük teferruatına kadar eksikliklerin göz önünde tutulmasıdır. 

9 Eylül kurasına konan ve 20.000 liraya mal olan ev, o derece muvaffak bir plan eseridir ki, dün binayı gezenler onu güzelliği, cazibesi ve kullanışlılığı karşısında hayranlıklarını gizleyememişlerdir.

Yeşil renk için murat derler. İşte 9 Eylül kurasındaki ev, yeşil boyasıyla ve evin içinin suyu ile bir murat halinde durmakta ve pazartesi günü anahtarını alacak talihli sahibini beklemektedir.

Banka, iki aile tarafından kullanılabilecek tiplerde evler inşasına da başlamıştır. Dün bu tip bir ev de gezilmiş ve çok beğenilmiştir. Ev sahibi isterse ya alt veya üst katı başka bir aileye kiraya vererek kendisine bir gelir temin edebilecektir. 

Evler gezildikten sonra gazeteciler Caddebostan'daki Marmara Yat Kulübüne götürülmüş ve orada hazırlanan büfelerde samimi bir gece geçirilmesine de fırsat verilmiştir.


(1946 yılında Reşat Altın 30 liraymış.)


Akşam Gazetesi 7 Temmuz 1946 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com



Geri Dön