01 / 05 / 2024

1955 yılında İstanbul'da 13 milyon liralık istimlak yapılmış!

1955 yılında İstanbul'da 13 milyon liralık istimlak yapılmış!

1956 yılında Vali Gökay, İstanbul Belediyesi'nin Şehir Meclisi'nde bütçe hakkında açıklamalarda bulunmuş. 1955 yılında 13 milyon liralık istimlak yapılmış ve bu Vali'ye göre bu bir rekormuş.



1955 yılında İstanbul da 13 milyon liralık istimlak yapılmış!


Belediye Meclisi dün çalışmalarına başladı.


Geçen yıl şehirde 13 milyon liralık istimlak yapılmış.


  Belediye Meclisi dün saat 15'te Reis Vekili Ferzan Aras'ın başkanlığında toplanarak birinci seçim devresinin 1'inci yılı şubat çalışmalarına başlamıştır.

  Vali Prof. Gökay 1956 yılı bütçesi hakkında Meclis'e verdiği izahatta bütçenin 78 milyon lira olarak Meclis'e getirilmiş olduğunu bildirmiştir. 1956 yılı bütçesinin mukayesini yaparak vatandaşa herhangi bir külfet yükletilmeden bütçede 8 milyon 359 bin 716 liralık bir artış kaydedildiğini söylemiştir. Vali, bu şehirde belediyenin esaslı bir programı olduğunu tebarüz ettirerek bu programa göre evvela vatandaşın en mühim ihtiyaçları olan yol, su ve ışık davasının ön plana alındığını bildirmiş ve tatbikatı hakkında mufassal ve mukayeseli rakamlar vermiştir. 

  Müteakiben muhtelif belediye hizmetleri üzerinde konuşmasını şehrin muhtelif hizmetlerine intikal ettiren Vali, imar hareketlerini ele alarak muhtelif semtlere ait nazım planlar, imar planları, Üsküdar-Beykoz yolunun yeniden inşa ve tanzimi ile gelecek yıla sari imar projeleri ve bunlarla alakalı istimlak çalışmalarını anlatarak geçen sene 13 milyon liralık istimlak bedeli ödenmek suretiyle 1955 yılının bir rekor teşkil ettiğini ve ayrıca şehirde yapılan diğer büyük istimlakları birer birer anlatmıştır. 

  İstimlak mevzu hakkındaki müşkülatı ve bu mevzuda hükümete teklif edilen yeni bir istimlak kanunu ile İstanbul'a ait gelirlerin de arttırılması hakkında teklif edilmiş bir kanun olduğunu bildirmiştir.

  Şehrin iktisat işlerine geçen vali, tanzim satışları ve Migros'un temelini teşkil eden hal binası ile diğer iktisat çalışmalarının, verimli tesirleri hakkında mufassal izahat verdikten sonra her sahada muayyen bir şekilde hazırlanan programın tatbikine devam edilmiş olduğunu misalleri ile göstermiştir.


Akşam Gazetesi 2 Şubat 1956



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön