28 / 04 / 2024

1964 yılında İstanbul sokaklarında oynatılan ayılar öldürülecekmiş!

1964 yılında İstanbul sokaklarında oynatılan ayılar öldürülecekmiş!

1964 yılında Belediye Meclisi, ayıların sokaklarda dolaştırılmaması yönünde karar almış. İstanbul Belediye Sağlık Meclisi'nin kararından sonra zabıtaca, sokak sokak dolaştırılarak çoluk çocuğa eğlence teşkil eden Kocaoğlanların beynine kurşun sıkılacakmış



1964 yılında İstanbul sokaklarında oynatılan ayılar öldürülecekmiş!


İSTANBULLU çocuklar bundan sonra sokaklarda tefle zille dolaştırılan ayıları göremeyeceklerdir. Belediyenin aldığı karar üzerine şehir içinde ayı dolaştırılmayacaktır. Resimde, ayıcının emri ile çeşitli marifetler gösteren iki ayı görülmektedir.


  Sokaklarda oynatılan ayılar öldürülecek...


İstanbul Belediye Sağlık Meclisi'nin kararından sonra zabıtaca ''Kocaoğlan''ların beynine kurşun sıkılacak.


  İstanbul sokaklarında tef ve zillerle oynatılan ayılar öldürülecektir.

  İstanbul Belediye Meclisi geçen haftaki toplantısında ayıların sokaklarda dolaştırılmaması yolunda bir karar almıştı. Bu karara istinaden Belediye Zabıtası, bunların öldürülmesine karar vermiştir. Daha önce sokak sokak dolaştırılarak çoluk çocuğa eğlence teşkil eden ayılar hakkında bir işlem yapılmıyordu ve sadece ayıcıya 15 lira para cezası kesiliyordu. 

  Bu hususta Belediye Zabıta Müdürü ''bunlar son günlerde o derece çoğaldı ki, başa çıkmak imkansız. Şimdi Belediye Sağlık Meclisi'nden bir rapor bekliyoruz.

  Bunların halk sağlığına zararlı olduğu yolunda verilecek rapordan sonra, itlaf edilmesi cihetine gidilecektir,'' demiştir.

  İlgililerin belirttiğine göre, İstanbul sokaklarında 200 kadar ayı, ayıcılar tarafından dolaştırılmaktadır. Ayıcılar bu işi sanat haline getirmişler ve burnuna taktıkları bir zincirle kumanda ederek ayılara çeşitli marifetler yaptırmakta idiler. Bir sopa, bir 


1964 yılında İstanbul sokaklarında oynatılan ayılar öldürülecekmiş!


de zille tefle çeşitli oyunlar yaptırılan ayılar sayesinde, ayıcıların günde ortalama 50 lira para topladıkları belirtilmiştir. 

  Belediye Zabıta Müdürlüğü ilgilileri, bu karardan sonra ayıların beynine kurşun sıkılarak ve daha insani bir şekil bulmak suretiyle öldürüleceğini belirtmişlerdir.


Hürriyet Gazetesi 4 Temmuz 1964



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön