27 / 04 / 2024

1964 yılında yabancı firmalar İstanbul Metrosu için teklifte bulunmuşlar!

1964 yılında yabancı firmalar İstanbul Metrosu için teklifte bulunmuşlar!

1964 yılında yabancı firmalar, İstanbul Metrosu, Taksim'de inşası düşünülen yeraltı çarşısı için teklifler vermişler. İstanbul Metrosu, Mecidiyeköy ile Yenikapı arasında, 11 bin 770 metre uzunluğunda olacakmış.



Yabancı firmalar, metro için teklifte bulunuyor.


Büyük yeraltı geçitleri için de teklifler var.


  İstanbul Metrosu ve Taksim Meydan altın yapılması düşünülen çarşı ve geçit inşaatı ile Taksim Gezisi altında yapılacak yeraltı garajı tesisleri hakkında yabancı firmalar tarafından Belediye'ye yapılan teklifler incelenmektedir.

  Metro için bir Fransız - İtalyan şirketi müşterek teklif vermişlerdir. Teklife göre Belediye ve Bayındırlık Bakanlığı tarafından hazırlanan firmaca kabul edilen metronun lastik tekerlekli vagonlarla kurulması uygun görülmüştür. Ayrıca firma metronun mali finansmanının 10 yıllık süre ile kredi anlaşmaları çerçevesinde 4 yıl içinde tamamlayacağını taahhüt etmiştir.

  Metro, Mecidiyeköy ile Yenikapı arasında 11.770 metre uzunluğunda olacak ve Beyoğlu ile İstanbul yakaları Karaköy - Unkapanı köprüleri arasında yapılacak yeni bir köprü ile bağlanacaktır.

  Öte yandan, Taksim Yeraltı Çarşısı ve yeraltı garajı için bir Avusturya firması teklif vermiştir. Firma tekliflerinin projeleri Belediye'ye verilen vaziyet planına göre hazırlanmıştır.


Hürriyet Gazetesi 10 Eylül 1964



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön