26 / 12 / 2024

1969 yılında Akçimento Tesisleri üretime başlamış!

1969 yılında Akçimento Tesisleri üretime başlamış!

1969 yılında Akçimento Tesisleri, Başbakan Süleyman Demirel tarafından işletmeye açılmış. Büyükçekmece Gölü'nün batısında, Akbank'ın önderliğinde 85 milyon sermaye ile kurulan Fabrika yılda 500 bin ton çimento üretecekmiş.



1969 yılında Akçimento Tesisleri üretime başlamış!


AKÇİMENTO TESİSLERİ DÜN ÜRETİME BAŞLADI


Fabrikanın kapasitesi 950'de bütün Türkiye çimento istihsalinden 100 bin ton fazlasıyla 500 bin tondur.


  Büyükçekmece Gölü'nün kıyısında dün bir fabrikanın bacası daha tüttü. Göklere doğru yükselen bu geniş bedenli bacaların altında fabrikanın makineleri vatan topraklarını işleyip çimento yapmak üzere çalışmaya başladı.

  Dün öğle üzeri heyecanlı ve sevinçli bir törenle Başbakan Süleyman Demirel tarafından işletmeye açılan Akçimento Fabrikası 500 bin tonluk yıllık üretim kapasitesi, açılışla birlikte temeli atılan ve çok kısa zamanda bitecek olan ünitesiyle 1 milyon tona yükselmiş olacaktır.

  Büyükçekmece Gölü'nün batısına 20 ay gibi kısa bir zamanda Türk mühendisinin, Türk işçisinin emeği ve Türk vatandaşlarının sermayesi ile kurulan Akçimento Fabrikası'nın her yanı dün bayraklarla donatılmıştı.

  Akbank'ın önderliğinde 1227 irili ufaklı tasarruf sahibinin, toplanan 85 milyon lira sermayesi ile kurulmuş olan Akçimento Fabrikası'nın makine vesair tesislerinin yüzde sekseni yine Türk malından meydana gelmiştir. 

  Ortaklarının ve fabrikada çalışanların, bu kuruluşu yürekten destekleyen çevre halkının ve idarecilerinin katılmasıyla düzenlenen törende ilk konuşmayı yapan Akbank ve Akçimento İdare Meclisi Başkanı Ahmet Dallı fabrikanın kuruluşu ve durumu hakkında geniş bilgi vererek özetle şunları söyledi:


BU ESER GÜVEN DUYGUSUNUN ESERİDİR


 -Çağımızda, önemini herkese kabul ettiren çimento, yapı ve imar işlerinin temelidir. Kalkınma davasının başarılmasında Türkiye'nin memur ve müferreh bir hale gelmesini isteyen hükümetin yardımıyla bu fabrikaya emek ve sermaye koyanlar böylece bir kalkınma yarışına girmişlerdir. 

  Özel sektörün teşebbüs ve hamle şevkine yeniden hız kazandıran hükümetimizin teşviklerinden cesaret alan küçük tasarruf sahiplerinin memleket kalkınmasında ciddi ve verimli rol oynayabileceklerini bir kere daha ispatlayan bu teşebbüs gözlerinizin önündedir.


  Akbank, sermayenin toplanmasında ve fabrikanın tesisinde müteşebbis, nazım ve koordinatör durumundadır ve tam bir emniyet unsurudur.

   

  Değerli halkımızın ve küçük tasarruf sahiplerinin memleket kalkınmasında rol oynayacağını ispatlamıştır. 


  Akbank, fabrikanın sermayesinin toplanmasında ön ayak olmuştur.


  İki dönümlük bir araziye yayılan irili ufaklı binalarıyla yeni kurulmuş bir şehre benzeyen Akçimento fabrikasının bacasından gökyüzüne yayılan dumanların altında yapılan törende, daha sonra konuşan Başbakan Demirel, fabrikanın kurucularını idarecilerini, emeği geçen işçi ve mühendisleri tebrikle sözlerine başladı ve şöyle devam etti:


  -Memleketimizin istediği budur. Bu fabrikanın yılda istihsal edeceği 500 bin ton çimento, 950'de bütün Türkiye çimento istihsalinden 100 bin ton fazladır. 


  Bu fabrikanın açılışı ile yanına 500 bin tonluk bir ilave tesisin de temelini atıyoruz. İleride Akçimento idarecilerinin yeni üniteler ekleyeceğine inanıyorum.


  Bu fabrika Türkiye'nin imal davasına katılan güzel bir eserdir. Ve bizim kalkınma inancımızı teyit etmektedir. 


  Güzel vatan topraklarından yapılacak çimento ile vatan imar edilecektir. Hep birlikte sevinelim.

 

  Kamyonlar yaklaşıp buradan çimento alınacak ve bunlarla binalar, köprüler yeni fabrikalar yapılacaktır. 


  Başbakan konuşmasını yapıp kürsüden inince çevreden gelen köylüler etrafını alarak kendisini kutlamışlardır.

 

  Daha sonra Başbakan yanında Sanayi Bakanı Mehmet Turgut ve öteki Bakanlar olduğu halde fabrikayı gezdi. İlave tesisin temelinin atılacağı yere gelince, orada temele konacak ilk harcı hazırlayan işçilerden birine döndü.


  -Benim yerime sen konuş dedi.


BAŞBAKAN'IN YERİNE KONUŞAN İŞÇİ


  Başbakan Demirel'in elinden tuttuğu Çatalcalı işçi Mehmet Ziya Can şunları söyledi.


  -Çok heyecanlıyım. Böyle yerde ne söylenir bilemiyorum ama çok mutluyum böyle fabrikalar bizim yüzümüzü güldürüyor. Sayın Başbakanıma çok teşekkür ederim. Allah hayırlı etsin.

  

  Tutuk heyecanlı fakat samimi olan bu konuşmayı Başbakan Demirel tatmin olmuş bir ifadeyle dinledikten sonra besmele çekerek temele ilk harcı koydu.


  Temel atma merasiminden sonra tekrar hayırlı ve uğurlu olması dileğinde bulunarak fabrika sahasını terk eden Demirel, ayrılmadan evvel Akçimento idarecilerinden Ahmet Dallı, Medeni Berk, İhsan Soyak, Nurullah Narin, Suphi Duru, Cavit Borçbakan, Hamit Beliğ Belli ve Ertuğrul Yaylılı'yı tebrik etti.


Milliyet Gazetesi 25 Nisan 1969



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön