13 / 05 / 2024

1977 yılında Boğaz'ın altına boru döşenirse su derdi bitecekmiş!

1977 yılında Boğaz'ın altına boru döşenirse su derdi bitecekmiş!

Büyük İstanbul İçme Suyu Projesi'nin gerçekleşmesiyle İstanbul'un su derdi bitecekmiş. Sarayburnu ile Salacak arasında 50 metre derinliğe döşenecek borular ile Ömerli Barajı, Büyükçekmece ve Terkos Gölü birbirine bağlanacakmış.



1977 yılında Boğaz ın altına boru döşenirse su derdi bitecekmiş!



BORU DÖŞENİRSE SU DERDİ BİTECEK


Boğaz'ın altında döşenecek boru ile Ömerli Barajı, Büyükçekmece ve Terkos Gölü bağlanacak


 1983 yılında tamamlanacak proje ile İstanbul bol suya kavuşacak


  BÜYÜK İstanbul İçme Suyu Projesi'nin bir bölümü olarak yapılması programlanan ''denizaltı su geçişi'' için, Sarayburnu - Salacak arasında 50 metre derinliğine ''hendek kazılarak'' 1 metre çapında boru döşenecektir. Ön hazırlık çalışmalarına başlanan ve Türk - Japon işbirliği ile gerçekleşecek olan projeye göre, Salacak - Sarayburnu arasına yapılacak olan ''deniz dibine su borusu döşeme işi'', önümüzdeki yıl nisan ayında bitirilecektir. Çalışma sırasında 100 yıl kadar önce İstanbul Boğazı'nda batan bir gemi de denizden çıkarılacaktır.

  Devlet Su İşleri 14. Bölge Müdürü Talha Ermiş, ''10 milyon doları Dünya Bankası'dan kredi olarak sağlanan ve 220 milyon Türk lirasına çıkacak proje ile İstanbul'un iki yakasının Boğaz altından geçirilecek 1900 metre uzunluğundaki su borusu ile de bağlanacağını'' belirtmiştir.

  İstanbul Boğazı'ndan yapılacak ''denizaltı su geçişi'' ile Ömerli Barajı, Büyükçekmece, Terkos göllerinin birbirlerine bağlanmasının hedef alındığını bildiren Talha Ermiş, ''Asıl amacın İstanbulluların daha medeni ölçüler içinde kullanabilecekleri suya kavuşması olduğunu'' kaydederek şunları söylemiştir:

  ''Yer yer değişmekle beraber halen İstanbul halkı, günde kişi başına ortalama brüt 160, net 75 litre su kullanmaktadır. Kentte belediye sınırları dışında yaşayan 1.5 milyon kişi ise daha yetersiz su almaktadır. Buna örnek verecek olursak, Ümraniye'de oturan bir kişi, günde 10 - 15 litre arasında su tüketmektedir. Bu rakam, medeni bir insanın kullanması gereken miktarın çok altındadır. Bu çalışma tamamlandığında, Ümraniye'de oturan vatandaşımız da günde en az 100 litre suya kavuşacaktır. Belediye sınırları içinde ise, bu rakam günde 300 litreye ulaşacaktır. Yani tüm projenin tamamlanması ile 1983 yılında istanbullular daha bol suya kavuşacaklardır. DSİ 14. Bölge Müdürlüğünce sürdürülen bu yatırımlar için 1983 yılında kadar 3,5 milyar lira sarfedilecektir. Bu harcamaya şehir şebekesi dahil değildir.''


 BORULAR NASIL DÖŞENECEK?


 Ömerli Barajı, Büyükçekmece ve Terkos göllerinin birbirlerine bağlantısını sağlayacak olan ve Salacak - Sarayburnu arasındaki 1900 metre uzunluğa döşenecek 1 metre çapındaki 320 borunun her biri 1652 kilo gelmektedir. Her biri 12 metre uzunluğundaki borular, dörder dörder birleştirildikten sonra, 50 metre deniz dibine indirilecek, açılacak 3 metrelik ''hendeklere'' yerleştirildikten sonra, üzerleri 2 metre kalınlıkta toprakla baştan sona kapatılacaktır. 8 milimetre kalınlığındaki borular Japonya'da yapılacak, iç ve dışları gerekli koruyucularla kaplandıktan sonra İstanbul'a gönderilecektir. Borular İstanbul'a geldikten sonra Sarayburnu Parkı'nda dörder dörder birleştirilecek, meydana gelen 48 metrelik tek boru, daha sonra deniz dibine indirilecektir. 

  Deniz dibinde araştırma, kızma ve boru döşeme işi Japonya'dan gönderilecek özel bir gemi tarafından yapılacaktır. Japonya'dan yola çıkan bu özel ''iş gemisi'', mart ayında İstanbul'da olacak, ağustos ayına kadar gerekli hazırlık ve araştırmasını tamamladıktan sonra boru döşeme işine başlayacaktır. Özel iş gemisi, bu arada 100 yıl kadar önce İstanbul Boğazı'nda batan bir gemiyi de denizden çıkaracaktır. 

  Sualtı Boğaz geçişini sağlayacak boruların döşenmesi, 36 milimetre çapındaki ''pilot tel'' yardımı işe olacaktır. Pilot telin, Sarayburnu'ndan Salacak'a çekilmesinden sonra, 71 milimetre çapındaki ''ana kablo'' hattı çekilecektir. Daha sonra da Salacak kesimindeki çekme makinesi çalıştırılarak Sarayburnu tarafındaki borular ''ana kablo'' tarafından çekilerek yerlerine yerleştirilecektir.


(1977 yılında Reşat Altın 1.556 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 9 Ocak 1977



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com



Geri Dön