26 / 11 / 2024

1982 yılında Bahçeköy'de Canlı Ağaç Koleksiyonu Parkı açılmış!

1982 yılında Bahçeköy'de Canlı Ağaç Koleksiyonu Parkı açılmış!

1982 yılında Bahçeköy'de İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nce Canlı Ağaç Koleksiyonu Parkı açılmış. 4 kıtanın ağaçlarının bulunduğu park, 560 bin metrekarelik alanda kurulmuş ve 7 bin 500 cins ağaç varmış.




1982 yılında Bahçeköy de Canlı Ağaç Koleksiyonu Parkı açılmış!


CANLI AĞAÇ KOLEKSİYONU AÇILDI


BAHÇEKÖY'DEKİ PARKTA 4 KITANIN AĞAÇLARI VAR


AKDENİZ'den yola çıkıp Balkanları, Orta, Kuzey ve Doğu Avrupa'yı, Amerika'yı, Uzakdoğu ve Avustralya'yı görmek istiyorsanız, ''Bu kadar yorucu bir seyahate çıkmanıza gerek yok. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'nce Bahçeköy'de kurulan ''Canlı Ağaç Koleksiyonu'', size dünyanın pek çok ülkesinde gezinme olanağı sağlıyor. 

  Latince adı ''Arboretum'' olan ''Canlı Ağaç Koleksiyonu'', size dünyanın pek çok ülkesinde gezinme olanağı sağlıyor. 

  Latince adı ''Arboretum'' olan ''Canlı Ağaç Koleksiyonu''nu kurma düşüncesi ilk kez 1954 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botanaği Kürsüsü'nün önerisi ve o zamanın rektörü merhum Prof. Dr. Fehim Fırat'ın girşimleri ile gerçekleştirildi. O tarihte Orman Fakültesi'nin konuğu olarak konferanslar vermek üzere çağrılan Fransız ormancılığının seçkin bilim adamlarından Prof. Dr. Philiber Ginier'in yardımları ile Paris Botanik Bahçesi'nin direktörü Uzman Camille Guinet, 1958-2959 yıllarında İstanbul'a davet edilmiş ve kendisine Bahçeköy'deki bu ''arboretum''un plan ve projesi yaptırıldı. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Kürsüsü'nün bilimsel önderliğinde, Bahçeköy'de 560 bin metrekare üzerinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nün parasal ve teknik yardımlarıyla bugüne kadar projede öngörülen çalışmalar yapılarak, değişik türden 7.500 ağaç fidanı dikildi. 

  Amerika'daki Arnold Arboretumu'nun, İngiltere'deki Kew Kraliyet Bahçeleri'nin, Münih'teki Botanik Bahçesi'nin kuruluşlarının günümüzden 200-300 yıl önce düşünülerek gerçekleştirildiğini belirten İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Faik Yaltırık, fakültelerince gerçekleştirilen ''Canlı Ağaç Koleksiyonu''na ''Atatürk Arboretumu'' adı verildiğini bildirdi. Prof. Dr. Yaltırık bu konuda ''Yeşile ve ormana tutkusu bizce bilinen Atamızın doğumunun 100. yıldönümü mutlu bir vesile sayan fakülte kurulumuz, sözünü ettiğimiz arboretumun, ''Atatürk Arboretumu'' olarak adlandırılmasına oybirliği ile karar verilmiştir. Kanımızca bu kararımız Atamızın ruhunu şad etmiştir'' dedi.

  Açıklamarı sırasında, ''Arboretumlar, bilimsel ve eğitici yönü ağır basan, bilgi-emek ve sabırla meydana getirilmiş canlı ağaç laboratuvarlarıdır'' diyen Prof. Dr. Yaltırak, ''Bu bahçelerin uzun ve pahalı seyahatlere gerek kalmadan dünya ağaçlarını bir arada görme olanağı sağladığını, geniş halk kitlelerine ağaç sevgisini yaydığını, fidanlıklara gerekli tohum materyallerini sağladığını ve büyüme, form, dayanıklılık açısından karşılaştırmalı gözlem ve araştırmalara olanak tanıdığını'' belirtti. 

  İstanbul'da el atılması gereken bahçelerin başında Yıldız Parkı'nın geldiğini, burasının gereken ilginin gösterilmesi ile dünyanın sayılı botanik bahçelerinden birisinin elde edilebileceğini savunan Yaltırak, sözü kahve konusuna getirerek şunları söyledi:

  ''Yalnız Bahçeköy koşullarında değil, Antalya'da da bu bahçe kurulsaydı, halkımızın tiryakisi olduğu kahvenin çeşitli türleri de denenir ve bunlardan Antalya iklimine uygun olanı üretilebilirdi. Ancak bunun için zaman geçmiş sayılmaz. Zararın neresinden dönülürse kar sayılır.'' 


 Milliyet Gazetesi 3 Temmuz 1982



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön