29 / 04 / 2024

1982 yılında Kumkapı ve Sulukule turistik bölge olacakmış!

1982 yılında Kumkapı ve Sulukule turistik bölge olacakmış!

1982 yılında Kumkapı balıkçı lokantaları ve Sulukule eğlence bölgesi yeniden düzenlenecekmiş ve turistik kimliğe kavuşturulacakmış. Kumkapı'da yeni yapıların yapılmasıyla tarihi çevre bozulmuş. Kültür Bakanlığı bu bölgede düzenlemeler yapılmasına karar ve



1982 yılında Kumkapı ve Sulukule turistik bölge olacakmış!


KUMKAPI VE SULUKULE TURİSTİK BÖLGE OLACAK


  Kumkapı alanı trafiğe kapatılacak. Lokantalar sokaklara masa koyarak servis yapacak.

  

   YASEMİN SANER


  İSTANBUL'un ünlü Kumkapı balıkçı lokantaları ve Sulukule eğlence bölgesi yeniden düzenlenerek turistik kimliğe kavuşturulacak. Trafiğe kapatılacak olan Kumkapı alanı ve Çapari Sokağı'ndaki lokantalar sokaklara masa koyarak servis yapabileceklerdir. Sulukule gösteri evleri ise eski Türk evleri tipinde yeniden inşa edildikten sonra ''Özel turizm müessesesi belgesi'' almaya hak kazanacaklardır.

  Yaptıkları yemek servisiyle çekici bir özelliğe sahip olan Kumkapı lokantalarının bulunduğu tarihi çevrenin son yıllarda yeni yapılarla bozulması üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı bu bölgede düzenlemeler yapılmasını kararlaştırmıştır. Turizm Bankası İstanbul Planlama Müdürlüğü'nce hazırlanan projeye göre evler restore edilecek, meydan sadece yaya trafiğine açık olacaktır.

   

  SULUKULE DÜZENLEMESİ 

  

  İkinci bir projeye göre de Edirnekapı Surları bitişiğinde yer alan Sulukule gösteri evleri eski tip Türk evlerine benzer şekilde yeniden inşa edilecek, surlar kısmen onarılacak ve çevre yeşillendirilecektir. Halen birer gecekondu görünümündeki gösteri evlerini onardıkları takdirde ev sahipleri Turizm Bankası kredilerinden yararlandırılacak ve kendilerine ''Özel turizm müessesesi belgesi'' verilecek, gösterilerine yasallık kazandırılacaktır.


Milliyet Gazetesi 17 Eylül 1981 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön