1983 yılında Büyükçekmece Barajı'nın yapımı ihaleye çıkarılmış!
1983 yılında Büyükçekmece Barajı'nın yapımı ihaleye çıkarıldı. 1987 yılında baraj tamamlandığında İstanbul'un su sorunu kalmayacak. Büyükçekmece Gölü'nün denizle irtibatı kesilerek, 14 milyar lira harcanarak baraj haline getirilecekmiş.
Büyükçekmece Barajı'nın yapımı ihaleye çıkarıldı
4 yıl sonra su sorunu kalmayacak
Tüm İstanbul'un bir günde tükettiği suyun yarısı kadar su verecek barajın inşaatına mart ayında başlanacak
İSTANBUL'un üç önemli sorunundan biri sayılan su konusunun çözümü için ilk adım atılarak, Büyükçekmece Barajı'nın yapımı ihaleye çıkarıldı.
Büyükçekmece Gölü'nden Silivri tarafına 32, Bahçelievler tarafına 29 bin 600 metre uzunluğunda ve iki metre çapında çelik borularla tüm İstanbul'un bir günde tükettiği suyun yarısı kadar su verilecek barajın inşaatına mart ayında başlanacak, yapımı ise yaklaşık 14 milyar lira harcanarak 1987 yılında tamamlanacak.
Göl nasıl baraj olacak
Devlet Su İşleri Bölge Başmüdürlüğü yetkililerine göre, yüzölçümü 11.5 kilometrekare olan Büyükçekmece Gölü'nün denizle bağlanan bölümüne 2 bin 400 metre yüksekliğinde ve 150 metre eninde baraj gövdesi yapılacak, böylece denizle bağlantısı kesilen suyu kendiliğinden tatlanacak.
Göl büyüyor
Baraj gövdesi inşaatının başlanmasıyla birlikte, Karasu, Sarısu ve Çaklıdere derelerinden gelecek yağmur sularıyla gölün yüksekliği 3-4 metreden, 6 metre 30 santime yükselecek, gölün yüzölçümü de 11.5 kilometrekareden 28.5 kilometrekareye çıkacak.
Sinan'ın köprüsü
Baraj gövdesi Mimar Sinan'ın köprüsü gerisinde yapılacağı için tarihi köprü zarar görmeyecek, halen kullanılan demiryolu geçişi ise iptal edilerek, barajın arka tarafından geçirilerek. Bu arada, barajın büyüme alanına çoğunluğu Hazine arazisi girecek, bunun için arazi sahiplerine 300 milyon lira kamulaştırma bedeli ödenecek.
Yapımı yılan hikayesine dönen Büyükçekmece Barajı inşaatının geç başlaması 13 milyar liralık bir zarara yol açtı. Yetkililere göre, barajın inşaat ihalesi 1978 yılında iki milyar lira muhammen bedelle yapıldı. Ancak ihale tarihinden altı ay sonra baraj inşaatından vazgeçildi. Şimdi ''teklif alma yoluyla'' ihaleye çıkarılan ve muhtemelen iki ay içinde yapımcı firması belirlenecek olan Büyükçekmece Barajı'nın bugünkü fiyatlarla yaklaşık 15 milyar liraya mal olabileceği hesaplanıyor.
(1983 yılında Reşat Altın 25.051 liraya satılıyormuş.)
Milliyet Gazetesi 16 Ekim 1983
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com