04 / 05 / 2024

1983 yılında İstanbul'da kiralar 100 bin liradan başlıyormuş!

1983 yılında İstanbul'da kiralar 100 bin liradan başlıyormuş!

1983 yılında İstanbul'un gözde semtlerinde kiralar 100 bin liradan başlıyormuş, yalı daireleri için ise ev sahipleri 750 bin lira istiyormuş. Merkezden uzak mahallelerindeki gecekonduların kiraları da 20 bin liradan başlıyormuş.



1983 yılında İstanbul da kiralar 100 bin liradan başlıyormuş!


Yıllık peşin kirası 2.5 milyon lira 


Ev sahipleri kapıyı yüz binden açıyor


  İstanbul'un gözde semtlerinde kiralar 100 bin liradan başlarken, yalı daireleri için 750 bin lira isteniyor.

  

  Gecekondu kiraları bile 20 bin liradan başlıyor.

  

  Ev kiralarının bu kadar yüksek olması yanında ev sahipleri kirayı da bir yıllık peşin istiyorlar.


1983 yılında İstanbul da kiralar 100 bin liradan başlıyormuş!


   İstanbul'da kiralar yüz binleri aştı


  Gecekondu kiraları 20 bin liradan başlarken, yalıların kiraları 750 bin liraya ulaştı


  MİLLİYET HABER MERKEZİ


  İSTANBUL'da, ev ve dairelerin satış fiyatlarından sonra, kiralar da 'astronomik' biçimde artmaya başladı. Şehrin gözde semtlerinde, orta boy bir ailenin oturabileceği genişlikteki dairelerden kirası 100 bin Türk Lirasının altında olanı hemen hiç kalmadı, dış mahallelerde, gecekonduların bile kirası 20 bin TL'den başlıyor.

  Şişli, Teşvikiye, Topağacı gibi merkezi semtlerde, eskiden konut olarak rağbet gören daireler artık sadece işyeri olarak kiralanıyor. Aynı gelişme Levent'te de görülüyor ve ana caddeler üzerindeki birçok bahçeli üzerindeki ev, şirketlere büro olarak kiralanıyor. Bunların kiraları 250 bin TL'den başlıyor.

  Konut olarak gözde mahalleler ise, daha çok Kadıköy tarafına kaymış durumda. Selamiçeşme, Çiftehavuzlar, Erenköy, Suadiye gibi semtlerde deniz gören dairelerin kirası 80 bin TL'den başlıyor.

  Boğaz'da ise, kirası 750 bin TL olan yalı katlarından söz edilirken, biraz manzarası olan genişçe daireler için 'standart' bir fiyat yerleşmiş durumda: 250 bin TL. Birçok ev sahibi de kirayı peşin istiyor. Örneğin Tarabya'da, denizi epey uzaktan gören koru üstünde bahçeli bir evin kirası yıllık peşin 2.5 milyon TL.

  Yazın başlamasıyla Adalar, Kumburgaz ve Kartal gibi sayfiyelerde kiralık ev talebi son derece artmış durumda. Buralarda mevsimlik kiraya verilen yazlıklara Eylül sonuna kadar dört aylık süre için 600 bin liradan 3 milyon liraya kadar kira isteniyor. Denizden uzak dairelerin bile kiraları 200 bin lira ile 500 bin lira arasında oynuyor. Örneğin, Büyükçekmece'de Albatros Oteli'nin arkasında kalan iki oda bir salon, deniz görmeyen bir dairenin mevsimliği 350.000 TL.

  Şehir merkezine daha yakın yazlıklar ise inanılmaz meblağlara kiralanıyor. Caddebostan'da, Reşit Bey Korusu içinde yüzme havuzu ve tenis kortu olan lüks bir apartman katının mevsimliği tam iki buçuk milyon lira. Bu, ayda 625.000 TL'sına geliyor.


(1983 yılında Reşat Altın 25.051 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 4 Haziran 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön