04 / 05 / 2024

1983 yılında tarihi Beylerbeyi Cami'nin kubbesi tamamen yanmış!

1983 yılında tarihi Beylerbeyi Cami'nin kubbesi tamamen yanmış!

1978 yılında Turizm Bakanlığı'na ait Beylerbeyi'ndeki İsmail Hakkı Efendi Yalısı'nda çıkan ve daha sonra etrafa yayılan yangında Beylerbeyi Cami ile 12 daireli bir apartman yanmış.



1983 yılında tarihi Beylerbeyi Cami nin kubbesi tamamen yanmış!


TARİHİ BEYLERBEYİ CAMİ YANDI


Beylerbeyi Yalıboyu Caddesi'nde bulunan tarihi ''İsmail Hakkı Yalısı'nda önceki gece yarısı çıkıp, etrafa yayılan yangında, tarihi ''Beylerbeyi Cami''nin kubbesi de tamamen yandı. Üsküdar ve Çubuklu itfaiyelerinin uzun çalışmalarına rağmen söndürülemeyen yangın daha sonra diğer itfaiye gruplarının da katılmasıyla kontrol altına alınıp söndürüldü. Yangında ayrıca, ''Saray Apartmanı'' da hasar gördü Yangında Abdülhamid'in annesi Şermi Rabia Sultan'ın anısı için 1778 tarihinde yaptırılan camide bazı tarihi eşya hasar gördü. Camide bulunan ''Sakal-ı Şerif'' ise, yangın sırasında zarar görmeden sandığıyla kurtarıldı. Barok usulde yapılmış olan cami, kesme taş duvarlarıyla ve dönemini yansıtan mimarisiyle önemli tarihi özellikler taşımaktaydı. Ahşap minberi maun kaplama üzerine fildişi kakma süslemeleri olan caminin 16. yüzyıla kadar uzanan çeşitli devirlere ait çinilerle süslü olması da ayrı bir özelliğiydi. Semt sakinleri kül olan tarihi ''İsmail Hakkı Efendi Yalısı'' ve ''Beylerbeyi Cami''nin korunamamasından büyük üzüntü duyduklarını açıkladılar...


1983 yılında tarihi Beylerbeyi Cami nin kubbesi tamamen yanmış!


Beylerbeyi'nde tarihi bir cami ile yalı ve 12 daireli apartman yandı.


    Beylerbeyi'nde önceki gece tarihi İsmail Hakkı Efendi Yalısı'nda çıkan yangın sonucu Beylerbeyi Cami ve 12 dairelik bir apartmanın dört katı tamamen yandı. Yangında şans eseri can kaybı olmadı.

    Yalıboyu Caddesi'nde bulunan Turizm Bakanlığı'na ait İsmail Hakkı Efendi Yalısı'nda dün saat 00.30 sıralarında yangın çıktı. Yalının bahçesinde restorasyon çalışmaları nedeniyle bulunan inşaat malzemelerinin de alev alması sonucu yangın giderek büyüdü. Bu arada alevler rüzgarın etkisiyle bitişikte bulunan 12 dairelik Saray Apartmanı'nın çatı katına sıçradı. Giderek genişleyen alevlerin yanı sıra binada bulunan tüplerin birbiri ardına patlamasıyla alevler tüm binayı sardı. Çıkış nedeni tespit edilemeyen yangın sırasında apartman sakinleri önceden tahliye edilirken, yangın çevrede panik ve heyecan uyandırdı. Bu arada yangın yerine gelen Üsküdar ve Çubuklu itfaiyeleri yetersiz kalınca, deniz itfaiyesinden yardım istendi. Söndürme çalışmalarının sürdüğü sırada bu kez Saray Apartmanı'nın yanında bulunan tarihi Beylerbeyi Cami'nin kubbesine sıçrayan alevler caminin yanmasına neden oldu.

    Sabaha kadar süren söndürme çalışmalarında tüm İstanbul itfaiye grupları yangın yerine sevk edildi. Can kaybının olmadığı yangında maddi zararın çok büyük olduğunu belirten yetkililer, '' Son günlerde artan yalı ve bina yangınlarını çıkıştan hemen sonra kontrol altına almaya çalışıyoruz. Fakat sonuç bizim için çok üzücü oluyor'' dediler. 

    Bu arada yangının giderek büyümesini hayretle izleyen semt sakinleri, ''Boğaziçi'ni süsleyen tarihi yalılar, Yüksek Anıtlar Yüksek Kurulu'nun gözleri önünde birer, birer tarihe karışıyor. Nasıl oluyor da koskoca yalı üstelik tarihi değeri büyük bir eser kül halini alıyor. Bir anlam veremiyoruz'' dediler.


Milliyet Gazetesi 15 Mart 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön