02 / 05 / 2024

1983 yılında tarihi yedi iskelenin lokanta yapılmaması istenmiş!

1983 yılında tarihi yedi iskelenin lokanta yapılmaması istenmiş!

1983 yılında Denizcilik Bankası Cibali, Vaniköy, Yenimahalle, Küçüksu, Salacak, Defterdar Eski İskele ve Kadıköy İskelesi'nin bir bölümünün kiraya verileceğini açıklaması, bazı vatandaşlar arasında tepkilere yol açmış.



1983 yılında tarihi yedi iskelenin lokanta yapılmaması istenmiş!


Yedi iskelenin lokanta yapılmaması istendi


   Denizcilik Bankası Emlak İşleri Genel Müdürlüğü'nün bir süre önce Cibali, Vaniköy, Yenimahalle, Küçüksu, Salacak, Defterdar Eski İskele mahalli ile yeni Kadıköy İskelesi'ndeki 5 numaralı bölümün kiraya verileceğini açıklaması, bazı yurttaşlar arasında tepkilere yol açtı.

   Vaniköy'de İsmail Çelik adlı yurttaş, Vaniköy Cami'ne yaklaşık beş metre uzaklıktaki iskelenin içkili eğlence yeri yapılmasından endişe duyduklarını ileri sürerek, ''Caminin önünde meyhane olmasını hoş görmem. Biz camide namaz kılarken, hemen yanımızdaki meyhanede sarhoşların bağırtısı huzursuzluk yaratır'' dedi. Ahmet Memişoğlu da, ''Vaniköy Cami'nin tarihi bir esrpisi var. En azından tarihe saygısızlık olur'' şeklinde düşüncelerini dile getirdi. Kiraya verilecek öteki iskelelerin çevresinde ve işin türünün çok iyi incelenmesi gerektiğini söylediler. 

   Denizcilik Bankası Emlak İşleri Müdürlüğü yetkilileri ise şöyle konuştular:

  ''Şartnamemize göre, iskeleleri kiralayacak olanlar teklifte bulunacaklar. Bizim şartnamemiz bu yerlerde açık içki verilmemesini öngörüyor. Ancak, turistik bir lokanta açma teklifiyle gelen olursa, söz konusu iskelenin durumu incelenecek. Bankamız yönetim kurulu teklifi karara bağlayacak. Bu açıdan yurttaşlarımızın gönlü rahat olsun.''

   İstanbul'un güzelleşmesi için yıllardır uğraş vermiş Türkiye Turing Kurulu Genel Müdürü Çelik Gülersoy ise şunları söyledi:

   ''Şehr-i İstanbul oya gibi işlenmesi gereken bir yerdir. Her iskelenin çevre koşullarına göre, ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Bu iskelelerden meyhanede olur. Ama, her biri çevre koşulları göz önünde alınarak düzenlenmelidir. Ancak, gönlüm arzu eder ki, vapur iskelesi, vapur iskelesi olarak kalsın.''


Milliyet Gazetesi 30 Eylül 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön