28 / 04 / 2024

1983 yılında Sultanahmet tarihi görünümüne kavuşacakmış!

1983 yılında Sultanahmet tarihi görünümüne kavuşacakmış!

1983 yılında turizm için öncelikli bölge seçilen Sultanahmet, tarihi görünümüne kavuşacakmış. Alandaki yeni beton binalar kamulaştırılarak yıkılacakmış ve alanın güzel bir görünüm kazanması için 1 milyar lira harcanacakmış.



1983 yılında Sultanahmet tarihi görünümüne kavuşacakmış!


TARİHİ GÖRÜNÜMÜNE KAVUŞTURULACAK


Turizm için öncelikli bölge seçilen Sultanahmet'e bir milyar lira harcanacak


Sultanahmet'te yeni beton binalar yıkılacak


Mimar Sinan'ın ünlü Çifte Hamam'ı onarılarak turistlerin hizmetine açılacak, yerli müşteri alınmayacak


  İSTANBUL Sultanahmet alanı turizm yatırımları için öncelikli bölge seçildi. Karara göre, semtteki beton yapılar kamulaştırılarak yıkılacak ve Sultanahmet'e güzel bir görünüm kazandırabilmek için bir milyar lira harcanacak. 


  İstanbul'da çevre düzenlemelerinden sorumlu Belediye Başkan yardımcısı Saim Ulusan, ''Sultanahmet'i kurtarma çalışmalarına başladıklarını'' belirterek, ''Şu anda Sultanahmet'in yaya ve taşıt yollarını tarihi değerlerle uyum sağlayacak biçimde yeniden yapıyoruz'' dedi. 


  Başkan yardımcısı Saim Ulusan'a göre, önümüzdeki günlerde hükümetin göndereceği 100 milyon lira ile Sultanahmet Camii arkasındaki Arasta Çarşısı'nın onarımına başlanacak ve ayrıca bölgede eski doku bozularak yapılan beton yapıların tümü kamulaştırılarak yıkılacak. Kamulaştırma çalışmaları için ise 300 milyon lira harcanacak. 


  Sultanahmet'i düzenleme çalışmalarının içine Sinan'ın ünlü Çifte Hamam'ının onarımı da giriyor. Hamam onarıldıktan sonra turistlerin kullanımına açılacak, hamama yerli müşteri alınmayacak.


  Sultanahmet'in gece aydınlatılması özel bir projeye dayandırılacak, sokak lambalarının tümü tek tip olacak. Ayrıca Sultanahmet'e Cankurtaran bölgesinden rahat girilebilmesi için yeni bir taşıt yolu açılacak.


(1982 yılında Reşat Altın 14.548 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 20 Ocak 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön