22 / 11 / 2024
fuzul

1983 yılında İstanbul'da günde 5 bin ton çöp gömülüyormuş!

1983 yılında İstanbul'da günde 5 bin ton çöp gömülüyormuş!

1983 yılında İstanbul Belediyesi, kent çöpünü çevreye zarar vermeden değerlendirerek yok edecek teknolojiyi bir türlü seçemiyormuş. Şehirdeki 5 bin ton çöp toprağa gömülüyormuş, 100 tonu ise denize dökülüyormuş.




 1983 yılında İstanbul da günde 5 bin ton çöp gömülüyormuş!


ÇÖPLERİ DEĞERLENDİRECEK TEKNOLOJİ 10 YILDIR SEÇİLEMİYOR



İstanbul'da günde 5 bin ton çöp gömülüyor


   İstanbul Belediyesi, kent çöpünü çevreye zarar vermeden değerlendirerek yok edecek teknolojiyi seçmek için 10 yıldır çalışıyor. 1973 yılından beri sürdürülen fabrika seçme çalışması sonuçlanmadığından kentten bir günde toplanan beş bin ton çöp toprağa gömülürken, 100 ton çöp de kamyonlarla denize dökülüyor.


   Günde 1000 metreküp kanalizasyon suyunun denize akıtıldığı İstanbul’da, Adalar ilçesinde denize dökülen 100 ton çöp lodoslu ve poyrazlı havalarda Yeşilköy’den Kartal’a dek uzanan 75 kilometre uzunluğundaki kıyı boyuna yayılarak, kolibasilli denize ilginç bir görünüm veriyor.


Çöp masalı


   İstanbul Belediyesi kentten toplanan çöpleri değerlendirerek, gelir elde etmek için 1973 yılında çalışmalar başlattı ve çöp sorununu çözmüş Batılı ülkelere uzmanlar göndererek çöp fabrikalarını incelettirdi.


   10 yıldır süregelen incelemeler 1983 yılında da sürdü ve Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl geçtiğimiz ay Federal Almanya’ya giderek çöpü gübre ve ısı enerjisine dönüştüren tesisleri gezerek yöneticilerinden bilgi aldı. Verilen bilgiye göre, Belediye Başkanı Tırtıl, çöp konusunda belediyede toplanan bilgileri de inceleyerek “çöp fabrikası” kurmak için başlatılan çalışmayı sürdürüyor.


   Uzmanlara göre, 1973 yılı başlarında İstanbul’un Rumeli ve Anadolu yakalarında yaklaşık 2 milyar liraya kurulabileceği sanılan iki çöp fabrikası için şimdi, bugünkü fiyatlarla yaklaşık 10 milyar lira harcanacağı hesaplanıyor.


   Uzmanlar, kurulması tasarlanan fabrikalarda işlenecek kent çöplerinden gübre ve ısı enerjisi elde edilebileceğini, böylece çevre kirliliğinin önlenmesiyle birlikte, belediyenin de gelir sağlayabileceğini söylüyorlar.


Milliyet Gazetesi 21 Eylül 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön