23 / 07 / 2024

Kiralara yüzde 25 zam sınırının yarattığı sorunlar hemen çözülmeyecek! Şu an bile ev sahibi de kiracı da memnun değil!

Kiralara yüzde 25 zam sınırının yarattığı sorunlar hemen çözülmeyecek! Şu an bile ev sahibi de kiracı da memnun değil!

Kiralara yüzde 25 zam sınırlaması uygulaması, 1 Temmuz 2024 itibarıyla kaldırıldı. Peki sorunlar hemen çözülecek mi? Yalova Baro Başkanı Avukat Elif Turnacı Çavuş, konuyu değerlendirdi. İşte o açıklama...




Yalova Baro Başkanı Avukat Elif Turnacı Çavuş, kiralık konut piyasası ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 2 yıldır tüm Türkiye'nin gündeminde yer alan ve milyonlarca insanı ilgilendiren kiralara yüzde 25 zam sınırlaması uygulaması, 1 Temmuz 2024 itibarıyla kaldırıldı. 

Elif Turnacı Çavuş, uygulama sırasında ortaya çıkan zorluklar ve yeni verilen kararın hangi sonuçları doğurabileceği ile ilgili konuştu. 

Yüzde 25 kira zammı sınırının, devlet tarafından çözüm olması ve sorunların ortadan kaldırılması için hayata geçirildiğini dile getiren Çavuş, "Ancak olay öyle bir noktaya geldi ki ne kiracı memnun ne de konut sahipleri. Sorunlar daha da büyüdü. Çünkü enflasyon oranlarında artış olduğunda insanlar ikili ilişkiler içerisinde zammı uygulamak ya da uygulamamak konusunda bir araya gelip çözüm üretebiliyorlardı. Fakat hayatta bir anda yaşadığımız ekonomik artışlarda bir yandan kiracılar çok mağdur duruma düştüler, diğer taraftan da ev sahipleri yüzde 25 gibi komik artışlar sebebiyle mağdur oldu" diye konuştu. 

Kiralara yüzde 25 zam sınırının yarattığı sorunlar hemen çözülmeyecek! Şu an bile ev sahibi de kiracı da memnun değil! 

Yaova Gazetesi'nden Arda Yavuz'un aktardığına göre; Yalova Baro Başkanı Avukat Elif Turnacı Çavuş, ev sahipleri ve kiracıların, kira zammı konusunda anlaşamadıklarında mahkemelerin yolunu tuttuğunu aktardı ve çok sayıda davayla karşı karşıya kalındığını dile getirdi. 

Çavuş, "Her geçen gün artan davalara çözüm olması için de arabuluculuk zorunluluğu getirildi. Ben çevremdeki izlenimlerinden edindiklerime göre bu yüzde 25’lik zam uygulamasının iyi sonuçlar getirdiğini düşünmüyorum" açıklamasında bulundu. 

Arabulucuların ev sahiplerinin tarafını tuttuğu iddialarının doğru olmadığına dikkat çeken Çavuş, arabuluculukta anlaşılamayan dosyaların davalarının açılmaya başlandığını da aktardı. 

Avukat Çavuş, konuya ilişkin "İlimizde ne yazık ki Sulh Hukuk Mahkemesi tek mahkeme ve iki hâkimle yürüdüğü için çok uzun duruşma günleri verildi. Bu yalnızca Yalova'nın problemi değil… İstanbul’da ilk duruşma günü olarak 1,5 sene sonrasının gününün verildiğini biliyorum" açıklamasında bulundu ve insanların bu davalar sebebiyle de mağdur olduğunun altını çizdi. 

Kiralara yüzde 25 zam sınırının yarattığı sorunlar hemen çözülmeyecek! Şu an bile ev sahibi de kiracı da memnun değil!

Avukat Elif Turnacı Çavuş, Oraya çıkan bir diğer sorunun yargılama giderlerinin artması olduğuna dikkat çekti. 

"Dava açan ya da davalı olup davayı kaybettiğinde yargılama giderleriyle karşı karşıya kalan vatandaşlar da mağduriyet yaşıyor.. Yüzde 25 uygulaması kalktı, sorunlar devam edecek mi? sorusunun yanıtını bize zaman gösterecek. Bir şekilde anlaşarak orta yol bulunmasının daha iyi olabileceğini düşünüyorum" diyen Çavuş, kiralarda da fahiş artışların görüldüğüne değindi.

Yalova'da kiraların çok büyük bir artış gösterdiğine, birkaç sene yüzde 25 oranında arttırılmış kiralar şu anda enflasyon oranında arttırılsa dahi mülk sahibi açısından memnuniyet yaratmayacağına dikkat çeken Çavuş, "Fakat bir taraftan kiracı için ciddi bir artış söz konusu olacağı için onun ekonomisini sarsacaktır. Ben bu yıl sorunların hallolabileceğine inanmıyorum ama belki uzun vadede enflasyona göre belirlenen kira bedelleri bundan sonra daha huzurlu bir dönemin başlamasına  sebep olabilir" diye konuştu. 

Çavuş, konuya ilişkin açıklamasını şu ifadeleri kullanarak tamamladı: 

"İnternet ortamında çok sayıda yanlış bilgi ve yanlış dilekçe örnekleri söz konusu… Oradan görerek belli bir yol izlenmeye çalışıldığında süreler kaçırılıp çok ciddi mağduriyetler oluşabiliyor. Yalova’da çok sayıda başarılı meslektaşım var. Herhangi birisine başvurarak davanızı takip etmeseniz bile bir görüş almak ya da daha sonra vekalet sunarak bir meslektaş yardımıyla hukuki mücadeleye başlamak gerek kiracı ve gerek ev sahibi yönünden çok daha hızlı ve mantıklı bir çözüm olacaktır. Bu sayede mağduriyetlerin önüne geçilecektir."

Resmen açıklandı! O ildeki kaçak yapılar tek tek yıkılacak!

Yabancılar Türkiye'den hangi şartlarda konut alabiliyor? Vatandaşlık almak için MİT ve Interpol şartı!

Akar Taahhüt Yapı’dan İstanbul ve İzmir’de 4 yeni proje  


Geri Dön