06 / 05 / 2024

1984 yılında Laleli THK apartmanları 480 milyona onarılacakmış!

1984 yılında Laleli THK apartmanları 480 milyona onarılacakmış!

1984 yılında Türk Hava Kurumu'nun Laleli'deki apartman ve dükkanlarının restorasyon 480 milyon liraya ihale edilmiş. Ülkemizde toplu konutun ilk örneği olan apartmanlar restore sonrasında ''apartman-otel'' tarzında yenilenecekmiş.



1984 yılında Laleli THK apartmanları 480 milyona onarılacakmış!


Laleli'deki THK apartmaları 480 milyona onarılıyor


THK Başkanvekili Verel, sitenin ''apartman-otel'' tarzında yenileneceğini ve bu yolla hem kuruma, hem turizme büyük fayda sağlanacağını bildirdi.

 

   Yurdumuzda ilk ''toplu konut'' örneği olarak yapılan Türk Hava Kurumu'nun Laleli'deki apartman ve dükkanlarının restorasyon ve onarımı yarım milyar liraya ihale edildi. Ancak Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'ın teklifiyle ''Apartman-otel'' yapımının benimsendiğini, bu konuda Yüksek Anıtlar Kurulu'ndan inşaat izini beklendiği belirtildi. 

   T.H.K. Başkanvekili Oktay Verel, apartman ve dükkanlardan 6 ay öncesine kadar 4.5 milyon lira dolayında kira toplandığını, buna karşılık bakım, onarım ve diğer masrafları için 5.5 milyon lira ödendiğini belirterek, ''Tümden bakım ve onarıma ihtiyaç olduğu için, binayı yeniden değerlendirme yoluna gittik'' dedi. 

   Oktay Verel, 1920'li yıllarda Türkiye'de ilk ''toplu konut'' örneği olarak yapılan ve daha sonra T.H.K'na bağışlanan binanın restorasyonu için Yüksek Anıtlar Kurulu'ndan ''şartlı olarak'' izin aldıklarını ifade ederek şöyle dedi:

   ''Binanın ana yapısı değişmeyecek, özellikle dış cepheler korunacak. İçerisi ise günümüze uygun, ihtiyaca cevap verebilecek nitelikte onarılacak. Bizim planımıza göre binanın altında 48 modern dükkan, içinde ise 150 civarında her hizmete cevap verebilecek büro olacak. Restorasyon ve inşaat işleri iki yılda tamamlanmak üzere 480 milyon liraya ihale edildi.''


   ''OTEL-APARTMAN''


   T.H.K. Başkanvekili Oktay Verel, Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'ın bir teklifte bulunduğunu, buna göre Türkiye'de benzeri olmayan bir otel-apartman yapımının kararlaştırıldığını söyleyerek şu bilgiyi verdi:

   ''Bu takdirde hem turistlere büyük hizmet olacak, hem de kurum daha sağlıklı ve sağlam bir gelir temin edecektir. Görüşme araştırmalarda dükkanlar aynı kalırken içte 2-3'er odalı otel yapımında mutabakata varıldı. Ancak Sayın Dalan'ın inşaat ruhsatını normal sürede vermemesi ve kendi önerdiği projeyi de Y.A.K'nca onaylamaması halinde kurumun bir milyar liraya yakın zararı olur.''


(1984 yılında Reşat Altın 30.308 liraya satılıyormuş.)


Tercüman Gazetesi 21 Kasım 1984



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön