1987 yılında Banker Kastelli, İpar Yalısı'nın arazisine inşaat yaptırıyormuş!
1987 yılında Banker Kastelli'nin İpar Yalısı arazisi üzerinde yaptırdığı ve daireleri 500 milyon liradan sattığı inşaatın tapu işlemleri, Ali İpar'ın şikayeti üzerine mahkeme tarafından durdurulmuş.
Bir tanesi 500 milyon lira
Kastelli'nin Çiftehavuzlar'daki meşhur İpar Köşkü arazisinde yaptırdığı 500 milyonluk süper lüks daireleri kapış kapış satılıyordu. Ancak mahkemenin son kararından sonra tapu işlemleri yapılamayacağı için durumun nasıl gelişeceği merakla bekleniyor.
Kastelli'nin başı yine derde girdi
Çiftehavuzlar'da ünlü İpar Yalısı arazisi üzerine süper lüks inşaatlar yaptıran Kastelli'nin bu evleri tapudan satması durduruldu!
Ali İpar'ın şikayeti üzerine Şişli 3. Sulh Hukuk Hakimliği, Kastelli'nin yapıp satmaya başladığı bu inşaatlarla ilgili tapuda herhangi bir işlem yapılmamasını kararlaştırdı.
Kastelli de yaptığı açıklamada ''Ali İpar türlü dolaplar çevirerek bu kararı aldırdı. Ben inşaatlara devam ediyorum. Kimin gücü varsa durdursun bakalım'' dedi.
Kastelli'nin başı yine derde girdi
Kadıköy Çiftehavuzlar'da bulunan ünlü ''İpar Yalısı'nın'' arazisi üzerine inşa ettiği ve fiyatları 500 milyon liradan leblebi çekirdek gibi satılan dairelerin ''3'üncü şahıslara tapuda devri'' mahkeme tarafından durdurulunca Kastelli'nin atı yine tökezledi.
Süper dairelerin inşaatı jet hızıyla devam ederken, yalı arazisinin esas sahibi Emine Tevhide İpar'ın oğlu Ali İpar ile Kastelli arasında bir çok dava görüldü. Annesinin ''Mümeyyiz olmadığına'' ilişkin raporlarla mahkemeye başvurarak arazinin annesi tarafından Kastelli'ye satışına itiraz eden ve satışın iptalini isteyen Ali İpar'ın önceki iddiaları yerinde görülmemiş ve üç davayı da Kastelli kazanmıştı.
Ancak ''Annesinin Kastelli tarafından kandırıldığını'' ve ''Satışı yapabilmek için düzmece akıllı raporu aldırdığını'' iddia eden ve mücadeleden vazgeçmeyen Ali İpar'ın Şişli 3'üncü Sulh Hukuk Mahkemesi'nden ''Tapudaki işlemler üzerine tedbir konulmasına'' ilişkin isteği yerinde görüldü ve mahkeme kararı ile tapuya şerh konuldu.
Bu şerhe göre Kastelli'nin, yaptırdığı dairelerin mülkiyetini üçüncü kişilere tapu kaydı ile devretmesi imkansız hale geldi.
ALİ İPAR NE DİYOR?
Annesi Emine Tevhide İpar'ın ''Mümeyyiz'' olmadığını bu bakımdan tasarruflarının hukuki bakımdan geçersiz olduğunu ileri süren Ali İpar, ''Kastelli nasıl yapmışsa annemi kandırmış. Bu araziyi ondan satın almış, ama bunu iptal ettirmek için elimden geleni yapacağım. Kastelli, annemden araziyi satın almak için daha önce gitmiş (Akıl hastası olmadığına dair) rapor almış. Bu raporu veren doktorlar hakkında da kamu davası açtım. Bu işin peşini bırakmayacağım.'' diye konuşuyor.
Ali İpar, Kastelli'nin üzerine süper daireler inşa ederek milyarlar kazandığı araziyi çok ucuza kapattığını belirterek, ''Ben bu haksızlığa tahammül edemiyorum'' dedi.
KASTELLİ'NİN CEVABI
İnşaatları çok kısa sürede bitiren ve şakır şakır satmaya başlayan Kastelli'nin söz konusu mahkeme kararı ile eli kolu bağlandı. Buna rağmen Cevher Özden şunları söyledi:
''Malın benim olduğu gerek mahkeme gerekse Yargıtay kararı ile sabit olmuştur. Ali İpar kim oluyor? Herhalde benden mal çalabileceğini hayal ediyor. Mahkemenin verdiği tedbir kararına karşılık 10 gün içinde dava açmazsa tedbir kendiliğinden kalkar. Zaten ben de tedbire itiraz ettim. Hakim dosyayı incelemek üzere aldı. 2 Haziran'da bu konuda yeniden karar verecek. Kimin gücü yetiyorsa inşaatları durdursun da görelim!''
BELEDİYE VE KÜLTÜR BAKANLIĞI DEVREDE
Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, söz konusu İpar Yalısı arazisi üzerindeki ağaçların inşaat yapılmak için kesildiği iddiası ile Kastelli'yi savcılığa şikayet etti. Belediye Başkanlığı Genel Sekreteri Atanur Oğuz imzası ile yapılan şikayet yazısı aynen şöyle:
''Kadıköy, Çiftehavuzlar, Cemil Topuzlu Caddesi, 103 pafta, 1150 ada, 31 parsel sayılı yerde mevcut ağaçların kesilmesi hususunda yaptırılan inceleme sonunda, düzenlenen fezlekeli soruşturma evrakı İstanbul Valiliği'ne, ilgili müfettiş raporu da ilgililer hakkında işlem yapılmak üzere C. Savcılığı'na gönderilmiştir.''
Kültür ve Turizm Bakanlığı ise, ''Ağaçların kesilmesi ile ilgili'' şikayeti dikkate alarak, ''Konunun Anıtlar Müdürlüğü uzmanlarınca incelenerek, eğer varsa yasaya aykırı uygulama varsa durdurulması'' yolunda talimatı Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'ne gönderdi.
(1987 yılında Reşat Altın 109.702 liraya satılıyormuş.)
Sabah Gazetesi 16 Mayıs 1987
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com