05 / 11 / 2024

1989 yılında Kandilli'de tarihi köşk, turistik tesis yapılacak diye yıkılmış!

1989 yılında Kandilli'de tarihi köşk, turistik tesis yapılacak diye yıkılmış!

1989 yılında Kandilli'de, ''okul alanı'' olarak ayrılan, içinde tarihi Ali Şükrü Bey Köşkü'nün ve bir sarnıcının bulunduğu arsa, bir şahsa turistik amaçla kullanılmak üzere satılmış, köşkün duvarları ve sarnıç yıkılmış.




1989 yılında Kandilli de tarihi köşk, turistik tesis yapılacak diye yıkılmış!


Tarihi köşk, turistik tesis yapılacak diye yıkıldı


Boğaz'da bir katliam daha 


Üsküdar Kandilli'de Boğaz manzaralı, içinde birinci derecede tarihi eser ve Bizans sarnıcı bulunan arsa, 3 yıl önce 60 milyona satıldı. Mal sahibi, turistik tesis yapılacağını belirterek, arsanın yanındaki 45 metrekare belediye arsasını da kiraladı.


İnşaat başlayınca bir taraftan tarihi Ali Şükrü Bey Köşkü'nün duvarları yıkıldı, bir taraftan da kiralanan 45 metrekare üzerine 405 metrekare bina yapıldı. Maliye, paha biçilmez değerdeki arazinin elden gittiğini gazete ilanından öğrendi. Üsküdar Belediyesi duruma el koyarak inşaatı mühürledi.


1989 yılında Kandilli de tarihi köşk, turistik tesis yapılacak diye yıkılmış!


Boğaz'da katliam


      Ferit FARSAKOĞLU


   BOĞAZİÇİ'nde tarih ve yeşil katliamının yeni bir örneği Kandilli'de yaşandı. İmar planında ''okul alanı'' olarak ayrılan, içinde birinci derecede tarihi eser ve Bizans sarnıcı bulunan arsa bir şahsa turistik amaçla kullanılmak üzere satıldı. Arsanın yanında bulunan ve belediyeye ait olan çocuk bahçesi ile yeşil alan işgal edildi. Bu arada okul yeri için ısrar eden Milli Eğitim'e, altında yedi bakanın imzası olan bir kararla Maliye'nin yine yeşil alan olan ve imar yasağı bulunan 8 milyarlık arsası tahsis edildi. Boğaz'a nazır ve resmi raporlarda ''paha biçilmez'' kaydıyla anılan arsanın elden gittiğini Maliye, iş işten geçtikten sonra 50 liralık bir gazeteye verilen ilanla öğrendi. ''İşgale son'' diyen Üsküdar Belediyesi dün ruhsatsız olarak sürdürülen inşaatların mühürlenmesi kararı aldı.

   Üsküdar-Kandilli 172 pafta, 945 ada, 78-90 parselde bulunan eski ''Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey'' Köşkü olarak anılan yer 1986'da 60 milyon liraya Musa Ercan Hiçdönmez'ce satın alındı. Boğaz'ın öngörünüm bölgesinde, içinde üç katlı, 500 metrekare alanlı birinci derece tarihi köşk ve Bizans sarnıcı bulunan 2139 metrekare, ağaçlı bahçeli yerin bu kadar ucuza satılma nedeni, imar planında ''ilkokul'' sahası olarak belirtilmesi ve normal imara kapalı bulunması diye gösterildi. Kandilli İskele Caddesi'ne yaklaşık 75 metre uzaklıktaki arsa Musa Ercan Hiçdönmez tarafından alındıktan sonra, plan tadili yoluna gidilerek ''ilkokul amaçlı'' kullanılmasından vazgeçildi. Hiçdönmez, köşkü turistik lokanta ve gazino olarak kullanmak amacıyla restorasyon için kolları sıvadı. Bu arada hemen yanı başında bulunan ve Üsküdar Belediyesi'ne ait olan arsanın 45 metrekarelik yer kiralanmasına rağmen 405 metrekare üzerine bina yapmakta bir sakınca görmedi. Bu arada Hiçdönmez'in eski müteahhidi Cevat Yaltıraklı, restorasyon çalışmaları sırasında mimaride aslına sadık kalınmadığını, birinci derecede korunmaya değer köşkün ve bahçe duvarlarının katledildiğini öne sürdü. Cevat Yaltıraklı bütün bu işlemler yapılırken projelerin tasdik ettirilmediğini ve ruhsat alınmadığını da sözlerine ekledi. 

   Önceki gün yaptığımız görüşmede Üsküdar Belediye Başkanı Niyazi Yurtseven konuyu incelemekte olduklarını söyledi. Yurtseven'in öğleden sonra köşkte yaptığı incelemede biz de bulunduk. Niyazi Yurtseven, inşaatın ruhsatsız yapıldığını ve kendi arazilerinin işgal edildiğini, bu nedenle köşkü mühürleyerek durumu Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne ileteceklerini söyledi. Yurtseven, işgal edilen çocuk bahçesinin en kısa zamanda eski haline döndürüleceğini sözlerine ekledi.

   Öte yandan Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey Köşkü'nün 2 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla da ilkokul olarak kullanılmasından vazgeçilmesi üzerine, Milli Eğitim aynı bölgede kendisine okul yapmak amacıyla bir yer gösterilmesinde ısrar etti. Milli Eğitim'in bu ısrarı üzerine, işadamı Bezmenlerin köşkünün yanı başında, Koray İnşaat villalarının hemen üst tarafında Boğaz'a nazır Maliye'ye ait 954 ada, 174 pafta, 2 parselde bulunan 5048 metrekare bahçe içindeki birinci grup tarihi eser olan Kandilli Köşkü'nün okul olarak kullanılmasına karar verildi.

   Ancak Kandilli Köşkü de imar planınca yeşil alan olarak gözüküyor ve üzerine normal imar yapılamayacağı belirtiliyordu. Ali Şükrü Bey Köşkü'ne birinci derecede tarihi eser olduğu için okul izni verilmeyen 2 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu bu kez yine aynı statüdeki Kandilli Köşkü için okul izni vermekte hiçbir sakınca görmedi.

   Altında dönemin bakanlarından Kaya Erdem, Ercan Vuralhan, Tınaz Titiz, Hüsnü Doğan, Safa Giray, Ekrem Pakdemirli ve Fahrettin Kurt'un imzası bulunan kararda Ali Şükrü Bey Köşkü'nün bahçesiyle birlikte korunması, Kandilli Köşkü'nün ilk ve ortaokul amaçlı kullanılması onaylandı. Ancak daha sonra Ali Şükrü Bey Köşkü'nde turistik amaçla kullanılmak üzere inşaatlara başlandı. Alınan kararlar 22 Mart 1988 tarihinde fiyatı 50 lira olan Hürses Gazetesi'ne verilen ilanla duyuruldu.


Milliyet Gazetesi 17 Ağustos 1989



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön