03 / 05 / 2024

1989 yılında Kuleli'nin bahçesine ruhsatsız yapı yapılmış!

1989 yılında Kuleli'nin bahçesine ruhsatsız yapı yapılmış!

1989 yılında Kuleli'nin bahçesine 62.5 metre yüksekliğinde ruhsatsız olarak baca inşa edilmiş. Büyükşehir Belediyesi'nden ruhsat alınmadan yapılan 62.5 metre uzunluğundaki merkezi ısıtma bacası, belediye yetkililerini kara kara düşündürmüş.



1989 yılında Kuleli nin bahçesine ruhsatsız yapı yapılmış!


62.4 metre yüksekliğindeki yapı, ruhsatsız


Kuleli'nin bacası


62.5 metre... Kuleli Askeri Lisesi bahçesinde ruhsatsız olarak inşa edilen 62.5 metre yüksekliğindeki merkezi ısıtma bacası, belediye yetkililerini kara kara düşündürüyor.


1989 yılında Kuleli nin bahçesine ruhsatsız yapı yapılmış!


Kuleli'nin bacası


     Ferit FARSAKOĞLU


   KULELİ Askeri Lisesi'nin bahçesinde yükselen 62.5 metre uzunluğundaki ruhsatsız yapı sıkıntı yarattı. Yapılan inceleme sonunda, merkezi ısıtma sisteminin bacası olarak nitelendirilen yapı için Büyükşehir Belediyesi'nden gerekli izin alınmadığı ortaya çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Nurettin Sözen, normal prosedürün takip edileceğini belirterek, ''Ortak hükümler ve yasalar var, askeri olabilir, resmi olabilir ama hepsinin gereği yapılır'' dedi.

   Belediye yetkililerinden öğrenildiğine göre, söz konusu baca için, İmar Müdürlüğü'ne bilgi verilmiş, ancak herhangi bir onay alınmamış. Öngörünüm bölgesindeki resmi ve askeri kuruluşlara bazı kolaylıklar sağlandığını, ancak ruhsat alınmasının zorunlu olduğunu belirtildi. 

   Söz konusu bacanın ruhsat alınmadığı için kaçak statüsünde olduğunu belirten ilgililer, yükseklik sınırı olan 6.5 metrenin de aşılarak 62.5 metreye çıkılmasına dikkat çektiler. Konuyu inceleyeceğini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Nurettin Sözen ise şöyle dedi: 

   ''Milli Savunma yetkilisi ile müteahhidin mimarını bilgi vermeleri için davet ettim. Ruhsat alınarak yapılmamış. Maalesef görüntüsü iyi değilmiş. İlgililerden bilgi aldıktan sonra gerekli açıklamayı yaparız. Mimarlardan neden ruhsat almadıklarını öğreneceğiz. Acele etmeye gerek yok.''

   Kuleli Askeri Lisesi'nin bahçesindeki yapının müteahhidi Akfen Ltd.'nin sorumlusu Yılmaz Karadayı ise, ruhsat almanın gereksiz olduğunu savundu. Yılmaz Karadayı şöyle dedi:

   ''İhale Resmi Gazete'de ilan edildiği için izin gerektirmez. Resmi inşaatlar için yayın yapıldığında ayrıca izne gerek yoktur. Ruhsat Milli Savunma Bakanlığı İnşaat Emlak'in işidir.''


Milliyet Gazetesi 13 Ağustos 1989



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön