28 / 04 / 2024

1989 yılında yalıların bahçe duvarları yıkılacakmış!

1989 yılında yalıların bahçe duvarları yıkılacakmış!

1989 yılında Beykoz Belediyesi, Boğaziçi'ndeki yalıların ana arterlerde bir metreden yüksek bahçe duvarlarının yıkılması kararını almış. Yıkım kararı, yüksek bahçe duvarlarının Boğaziçi'nin manzarasını kapatması nedeniyle alınmış.



1989 yılında yalıların bahçe duvarları yıkılacakmış!


Yalılarda bir metreden yüksek duvar kalmayacak


Boğaz'da manzara yıkımı


Beykoz Belediye Başkanı Şevket Arıkan, yalıların bir metreden yüksek bahçe duvarlarının yıkılacağını açıkladı. Arıkan, ''Kimsenin manzarayı kapatmaya hakkı yoktu'' dedi.


Yalı duvarlarını, Çin Seddi'ne, Berlin Duvarı'na benzeten Belediye Başkanı, ''Sanki halkımızdan bir şey gizleniyor'' şeklinde konuştu.


1989 yılında yalıların bahçe duvarları yıkılacakmış!


Boğaz'da manzara yıkımı 


           Ferit FARSAKOĞLU


   BEYKOZ Belediyesi, Boğaziçi'ndeki yalıların bir metreden yüksek bahçe duvarlarının yıkılması kararını aldı. Yıkım kararının, yüksek duvarların Boğaziçi'nin manzarasını kapatması nedeniyle alındığını açıkladı. Yıkılacak bahçe duvarlarının işaretleme çalışması tamamlandı. Yüksek yalı duvarlarını Çin Seddi'ne ve Berlin Duvarı'na benzeten Beykoz Belediye Başkanı Şevket Arıkan, ''Boğaziçi'nin manzarasını kapatmaya kimsenin hakkı yok'' dedi.

   Beykoz Belediye Başkanı Arıkan, Anadoluhisarı'ndan itibaren yüksek bahçe duvarlarının kırmızı-mavi boyalarla işaretlendiğini ve yıkım kararının taraflara bildirildiğini söyledi. Yalı sahiplerinden yüksek duvarlarını yıkmalarını istediklerini açıklayan Şevket Arıkan, kararın gerekçesini şöyle açıkladı:

   ''Boğaziçi'ndeki yalıların bahçe duvarları halkın denizi görmesine engel olacak şekilde düzenlenmiş. Demokratik ülkelerde bugün bu tür duvarlar hoş karşılanmıyor. Amacımız şu: Kıyılar kamunun malıdır. Bunu mülkiyet anlamında söylemiyoruz. Hiç olmazsa manzarayı görmek, denizi seyretmek anlamında kullanıyoruz. Ben beldeme gelen insanın aracıyla yoldan giderken Boğaziçi'ni seyretmesini uygun buluyorum. Bu nedenle imar yönetmeliğinde de belirtildiği gibi ana arterlerde bir metreden yüksek bahçe duvarlarının yıkılmasını kararlaştırdık. Nizamisi budur. Yan duvarların yüksekliği ise 1.20 metredir.'' Yalı sahiplerinin yıkım kararını hoş karşılamadığını, bazılarının tebligatı almadığını belirten Şevket Arıkan, ''Ancak kamuoyu bizi destekliyor kendileri yıkmazsa biz yıkacağız'' dedi.


Milliyet Gazetesi 24 Ekim 1989



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön