05 / 05 / 2024

1990 yılında orman yağmasına devlet bile mani olamıyormuş!

1990 yılında orman yağmasına devlet bile mani olamıyormuş!

1990 yılında Beykoz'da Yusuf İzzettin Paşa Köşkü civarındaki 1 milyon 213 bin metrekarelik devlete ait orman arazisini paylaşamayan özel şahıslar birbirine girmiş. Devlete ait orman, mevzuatın yetersizliği yüzünden korunamıyormuş.



1990 yılında orman yağmasına devlet bile mani olamıyormuş!


Beykoz'da bazı gözü açıkların paylaşma kavgasına devlet seyirci


Ormana parsel


Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile Elmalı Barajı arasındaki 1 milyon 213 bin metrekarelik devlet ormanı için özel şahıslar arasında kıyasıya bir kavga sürüyor. Araziyi 1979 yılında satın aldıklarını öne süren Aslan Bakırcı ve Mehmet Fazıl Hasekioğlu adlı kişiler ölçme ve tespit çalışmalarına başlarken, 1500 kaçak binanın bulunduğu yerin asıl sahibi olduklarını öne süren bazı kişiler buna karşı çıkıyor.


YEŞİL YERİNE BETON YIĞINI


Orman yağmasına devlet bile mani olamıyor. İstanbul'un tarihe karışan yeşilliğinden arta kalan bir parça ormanlık alan da gün gün yok ediliyor, tek tük evler zamanla köylere dönüşüyor (üstte). Beykoz'daki Yusuf İzzettin Paşa Köşkü civarındaki 1 milyon 213 bin metrekarelik ormanlık araziye de bir çok kişi göz dikmiş bulunuyor (yanda).


1990 yılında orman yağmasına devlet bile mani olamıyormuş!


Ormana parsel


Asım ERTAN


   BEYKOZ'da Yusuf İzzettin Paşa Köşkü civarındaki 1 milyon 213 bin metrekarelik devlete ait orman arazisini paylaşamayan özel şahıslar birbirine girdi. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile Elmalı Barajı arasındaki ormanın kendilerine ait olduğunu öne süren Aslan Sakarcı ile Mehmet Fazıl Hasekioğlu 8-10 kişinin burayı parselleyip sattığını belirterek, ''Madem devlet koruyamıyor, biz de kendi imkanlarımızla koruruz'' diyor. Orman Müdürlüğü Beykoz Bölge Şefi Ahmet Özacar da, ''Burası özel şahısların malı olamaz. Kesinlikle devlet ormanı statüsündedir'' dedi. Ancak Özacar mevzuatın yetersizliği yüzünden ormanı koruyamadıklarını da itiraf etti.


1500 KAÇAK YAPI VAR


   Söz konusu devlet ormanı arazisi Fatih Köprüsü ile Elmalı Barajı arasında. Bölgede tamamı kaçak olarak yapılmış 1500 dolayında bina bulunuyor. Bakırcı ve Hasekioğlu'nu bölgeye sokmak istemeyen bazı kişiler de ağaçları katledip yer açma, parselleyip satma işlerini sürdürüyor. Aslan Bakırcı, bu araziyi Yusuf İzzettin Paşa'nın kızı Mihrişah Osmanoğlu'ndan 1979 yılında satın aldığını söyledi. Mihraşah Osmanoğlu ile yaptıkları satış vaadi sözleşmesini ve tapuyu da gösteren Bakırcı, ''Tamam orası orman. Ama biz özel orman statüsünde olduğunu söylüyoruz. Tapulu arazimizi 8-10 kişi parselleyip satıyor. 1985 yılında orada 300 hane, 1987'de 400 hane vardı. Bugün bini geçti'' dedi.


DEVLETİN MALI


   Orman Müdürlüğü Beykoz Bölge Şefi Ahmet Özacar, Bakırcı'nın iddialarını reddetti. Söz konusu arazinin devlet ormanı statüsünde olduğunu belirten Özacar, konuyla ilgili davanın Beykoz Adliyesi'nde sürdüğünü de söyledi. Bu arada Orman Genel Müdürlüğü'nden gelen müfettişler 60 yıllık tapunun, hukuki geçerliliği bulunmadığını ifade ettiler.


Milliyet Gazetesi 29 Mart 1990



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön