26 / 11 / 2024

1990 yılında Boğaziçili gecekonducular milyarder olmuşlar!

1990 yılında Boğaziçili gecekonducular milyarder olmuşlar!

1990 yılında Boğaziçi'nde gecekondu sahipleri milyarder olmuşlar. Yıllar önce arsa kapatıp gecekondu inşa edenler, İmar Affı'yla tapularına kavuşmaya başlamışlar. Tapuların verilmesiyle gecekonduların fiyatları da milyarlara yükselmiş.




1990 yılında Boğaziçili gecekonducular milyarder olmuşlar!


Boğaziçi'nde ''tenha bir köşe'' kapanların şimdi yanına varılmıyor


'Kondu' milyarderleri


Boğaziçi'nin en güzel köşelerinde 300-500 metrekare arsaların üzerine, duvarları rengarenk boyalı, bahçesi sebze ekili, terasları sardunya saksılarıyla süslü gecekonduların fiyatları 150-200 milyondan hızla milyara yükseliyor.


Ümraniye, Sarıyer, Beykoz, Büyükdere sırtlarında yıllar önce tek göze gecekondu yapanlar bugün yüz milyonlara burun kıvırıyor. ''Buranın havasına suyuna alışığız. Buradan sonra neresi çekilir'' diyor.


Nurhan ÇAKIR


   YILLAR önce köy ve kasabalardan kopup kendilerine ''tenha bir köşe'' kapanlar şimdi milyarderlik hayalleri kuruyorlar. Ümraniye, Sarıyer, Beykoz, Büyükdere sırtlarına yıllar önce tek göz gecekondu konduranlar bugün 6 sıfırlı rakamlara burun kıvırırken, tapu verilen gecekondu sayısı da 150 bine doğru tırmanıyor. 

   Boğaziçi'nin en güzel köşelerinde 300-500


1990 yılında Boğaziçili gecekonducular milyarder olmuşlar!


metrekare arsaların üzerine, duvarları rengarenk boyalı, bahçesine sebze ekili, ''terasları'' sardunya saksılarıyla süslü, gecekondularda oturan vatandaşların, ''Gecekondunuzu satmayı düşünüyor musunuz?'' sorusuna verdikleri tek yanıt şu:

   ''Değerini vermiyorlar ki!''

   Evlerine talip olanların 150-200 milyon lira ''ancak'' verdiklerini belirten gecekonducular, ''neden satalım. Biz evimizden memnunuz. Satmaya kalksak değerini vermiyorlar. İstanbul'un en güzel yeri burası. Buradan sonra neresi çekilir ki?'' diye konuşuyorlar.

   1983 yılında çıkartılan 2981 sayılı İmar Affı Kanunu ile gecekonducuların milyarlık rüyası başlamış, bu kanunun eksikleri daha sonra 3290 ve 3366 sayılı kanunlarla tamamlanmış. O günden bu yana yeminli teknik bürolar aracılığı ile tüm gecekonduları tespit etmek amacıyla yoğun bir çalışmaya girildiğini belirten İstanbul Kadastro Bölge Müdürü Tayyar Erdal, ''Öncelikle gecekondu sahiplerine tapu tahsis belgeleri verildi. Şu anda başvurular sona erdi. Yeminli teknik büroların verdiği bilgi ve dokümanlar eşliğinde tapu tahsis belgesi düzenlenmeye devam ediliyor. Bu arada da kesin tapular da dağıtılmaya başlandı'' dedi.

   Kanunun çıktığı tarihten yaklaşık bir buçuk yıl içinde yani 1984 sonuna kadar 25 bin 13 tapu tahsis belgesi verilmiş. Tapu tahsis belgeleri işgal edilen arazinin niteliğine göre bölünmüş ve ilgili daireler tarafından belgeler düzenlenmiş. Kanuna göre Hazine ve Maliye arazilerine tahsis belgesini Milli Emlak Müdürlüğü, belediye arazilerine Büyükşehir Belediyesi, vakıf arazilerine Vakıflar Başmüdürlüğü, Özel İdare arazilerine ise Bayındırlık ve İskan Baş Müdürlüğü veriyor.

   Resmi kayıtlarına göre 1984 yılı sonuna kadar 10 bini Hazine'ye 12 bin 444'ü belediyeye, 2 bin 126'sı vakıflara ait olmak üzere toplam 25 bin 13 tapu tahsis belgesi düzenlenmiş. 1988 yılı sonunda 94 bin 854'e ulaşan kesin tapu sayısı 1989 yılı sonunda 150 bine yaklaşmış. 1 Mart 1990 tarihi itibariyle verilen kesin tapu sayısı 135 bin 28 olmuş. Yetkililer bu sayının daha da artacağını ve İstanbul'daki binlerce gecekondunun yasal bir kimliğe kavuşacağını belirtiyorlar. Bu arada verilen tüm tapu tahsis belgelerinin ''kesin tapu''ya çevrilmeyebileceğini de kaydeden yetkililer, ''şartların tamamıyla incelenmesinden sonra bazı tapu tahsis belgeleri iptal edilebiliyor'' diye konuştular. 

  Öte yandan tapu tahsis belgelerini alan Boğaziçi'nin, ''Anadolulu sakinleri'' kesin tapuyu alacakları ve ''milyarder'' olacakları günü heyecanla bekliyorlar. Boğaz'ın en güzel manzaralarına sahip noktalarda kurulan gecekondularda 25 yıldan bu yana oturduklarını ve buraları ''terk etmeye de hiç niyetli olmadıklarını'' belirten gecekonducular, kendilerine arazilerini satmaları için teklif edilen 100-150 MİLYONLUK teklifleri de, ''Yeterli değil'' gerekçesiyle geri çeviriyorlar. Evlerini, arazilerini satışa çıkaranlar ise, genellikle arazisini koruyamayıp, gecekonduculara kaptıranlar. Büyükdere sırtlarında üzerinde dört gecekondu bulunan 400 metrekarelik arazisini satışa çıkaran bir vatandaş, ''130 milyon lira istiyorum. Üzerindeki gecekonduları kaldırın. Arazinin tapu tahsis belgesi de var'' diye güvenle açıklama yapıyor.


(1990 yılında Reşat Altın 253.455 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 4 Mayıs 1990



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön