23 / 11 / 2024
fuzul

1990 yılında Boğaziçi'ndeki villa ve konak fiyatlarında gerileme görülmüş!

1990 yılında Boğaziçi'ndeki villa ve konak fiyatlarında gerileme görülmüş!

1990 yılında İstanbul Boğazı'ndaki yalı ve konak fiyatları ''eskisi gibi talep olmayınca'' son 6 ayda 25-50 arasında düşmüş. Boğaziçi kıyılarında fiyatı 1 milyar liradan başlayan yapılarda bulunmaktaymış.




1990 yılında Boğaziçi ndeki villa ve konak fiyatlarında gerileme görülmüş!


5.5 milyara konak


İstanbul Boğazı'ndaki yalı ve konakları fiyatları ''eskisi gibi talep olmayınca'' son 6 ayda yüzde 25-50 arasında düştü. Geçen yıl 11 milyar istenen Küçüksu'daki tarihi konağa şimdi 5.5 milyara alıcı aranıyor.


Emlak komisyoncuları, piyasanın çok durgun olduğunu belirterek, ''milyarlık villa, konak ve yalıların fiyatı eskiye oranla çok düştü. Geçen yıl istenen fiyatların yarısını verdik. Yine de müşteri bulmakta zorluk çekiyoruz'' diyorlar.


Emlakçılara göre bu durum ekonomik durgunluktan, hayali ihracatın azalmasından ve Boğaziçi İmar Kanunu'ndaki değişiklikten kaynaklanıyor. Sözen'in Boğaz'da birçok yapının yıkılacağını sık sık söylemesi müşteriyi korkutuyor.


1990 yılında Boğaziçi ndeki villa ve konak fiyatlarında gerileme görülmüş!


5.5 milyara konak


   Dünyanın en pahalı toprağı kabul edilen Boğaziçi kıyılarında villa ve konak fiyatlarında son 6 ayda yüzde 20 ile 50 arasında değişen oranlarda gerileme görüldü.

   1985 yılından itibaren yabancıların ve özellikle Arapların İstanbul'a akın etmesi nedeniyle villa ve konak fiyatları astronomik rakamlarla ifade edilir olmuştu.

   Ekonomik durgunluk, hayali ihracatın azalması ve yıkım korkusu nedeniyle büyük villa ve konaklar, müşteri sıkıntısı çekiyor. Boğaziçi İmar Kanunu'na göre inşaatı tamamlanan birçok yapının yıkılacağı yolunda çıkan haberler villa satın almak isteyenleri kararsız kılan en büyük etken oluyor.

   Boğaziçi kıyılarında fiyatı halen 1 milyar liradan başlayan ve 5-6 milyar liraya kadar çıkan yapılar bulunuyor. Bu arada piyasanın önde gelen emlakçıları itibarlı semt olarak kabul edilen Bebek, Yeniköy, Beylerbeyi, Kanlıca gibi yerlerde durgunluğa rağmen her zaman müşteri çıktığına işaret ediyorlar.

   En genci yüz yaşında olan yalıların ise hiçbir zaman müşterisiz kalmadığı belirtiliyor. Yalılar genellikle el altından satılıyor ve fiyatları 20 milyar liradan başlayıp 35 milyara kadar çıkıyor.

   Türkiye'nin tanınmış emlakçılarından Adil Aras bu tip yalıların asla komisyoncu ya da gazete ilanı yoluyla satılmadığını söyledi. Araslı yalıların aile sohbetleri sırasında, kokteyllerde ya da iş toplantılarında kolayca el değiştirebildiğini belirtti. Boğaziçi'nde villa sayısının giderek arttığını ve bu artışla aynı paralellikte müşteri çıkmadığını kaydeden Adil Araslı şöyle devam etti: ''Boğaz'ın imar durumunda yapılan yeni değişiklik sonrası mevcut yapılarda bir değer artışı oldu. Artık yeni inşaat yerine harabe halde bulunan eski konaklar yeniden onarılıyor ve satılıyor. Tabi bu maliyetleri düşürüyor. Ancak maliyetlerdeki azalma satış fiyatına yansımıyor. Biz değer biçmeye gittiğimiz bir konağın öncelikle manzarasına bakıyoruz. Bir de semtin itibarı çok önemli.''


(1990 yılında Reşat Altın 253.455 liraya satılıyormuş.)


Sabah Gazetesi 3 Mayıs 1990



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön