1991 yılında konut edinmede Amerikan sistemini getirmeye çalışıyorlarmış!
1991 yılında Toplu Konut İdaresi Başkanı, Avrupa ve ABD'de uygulanan ipotekli konut edinme sistemini Türkiye'ye getirmeye çalıştıklarını söylemiş. Konut İdaresi, konut üreten değil konut üretimini teşvik eden kuruluş olacakmış.
Uzun vade, az peşin
Konut edinmeye Amerikan sistemi
Toplu Konut İdaresi Başkanı Prof. Dr. Oktay Ural, Avrupa ve ABD'de uygulanan ipotekli konut edinme sistemini Türkiye'ye getirmeye çalıştıklarını ve böylece herkesin kolaylıkla ev sahibi olabileceğini söyledi.
Ural: ''Uzun vade, az peşin ödeme ile konut edindirmek için çalışıyoruz''
Konutta yeni sisteme doğru
Toplu Konut İdaresi Başkanı Oktay Ural, Avrupa'da ve ABD'de uygulanan ipotekli konut edinme sistemini Türkiye'ye getirmeye çalıştıklarını söyledi.
ANKARA- Toplu Konut İdaresi Başkanı Prof. Dr. Oktay Ural, Türkiye'nin konut sorununa çözüm bulmak amacıyla, bazı hareket noktaları belirlediklerini, bunları bir öneri olarak hükümete sunacaklarını bildirdi.
TKİ'nin, bundan sonra konut yapan değil konut üretimini teşvik eden kuruluş olacağını belirten Ural, bu amaçla, Avrupa'da ve ABD'deki gibi ''uzun vadeli az peşin ödemeli, ipotekli konut edindirme sistemi''nin (Mortgage Sistemi) kurulması konusunda hazırlıklara başlandığını söyledi.
Oktay Ural, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, bu sistemin Avrupa'da ve Amerika'da yaygın olarak uygulandığını belirterek, şunları söyledi:
''Bu sisteme göre, konut sahibi olmak isteyen bir kişi, konut bedelinin çok az bir bölümünü peşin olarak ödüyor. Konut bedelinin kalan kısmını bir banka ödüyor ve konut bu banka tarafından ipotek ediliyor. Konut sahibi ise bankaya konut bedelini çok uzun vadede veriyor. Sistemin Avrupa ve ABD'de de uygulanmasında en büyük avantaj, enflasyon oranının düşük olması. Ödemeleri yılda yüzde 3-5 gibi enflasyon oranına göre ayarlamışlar, 15 yıl faiz oranlarını değiştirmiyorlar. Türkiye'de de bu sistem uygulanabilir, ancak tashih önlemi almamız gerekecek. Bu vatandaşımızı üzmeyecektir. Genellikle enflasyon ne olursa çalışanların maaşları da bunun üzerinde artırılmaktadır. Taksitler ve vade buna göre ayarlanabilir.''
Sistem üzerinde çalışmaların sürdüğünü ve bu konuda hükümete öneri sunacaklarını belirten Ural, şöyle dedi:
''Toplu Konut'un amacı dar ve gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapmaktır. Daha etkin bir şekilde bu gayeye ulaşmak için, bizzat konut yapmaktansa konut alanlara ve yapanlara yardımcı olmak istiyoruz. Böylece daha geniş bir kitleye hizmet götürmüş olacağız. Bunu Toplu Konut olarak bizzat yapamayız, diğer özel ve devlet bankaları ile işbirliği yapmamız gerekecek. Sistemin Türkiye'de de başarılı olacağına inanıyorum.''
Konut üretimini teşvik etmek amacıyla, özellikle gecekondu bölgelerinde, toplu konut alanları ilan edileceğini ve bu bölgelerin altyapısının belediyeler aracılığıyla yapılmasının sağlanacağını anlatan Ural, şunları kaydetti:
''Halen yürütmekte olduğumuz projeleri mevcut sistemle bitirmek istiyoruz. Ancak, bundan sonra, mümkün olduğunca konut yapmamaya gayret edeceğiz, ama yine de, çok büyük bir proje başlatmamız gerekirse başlatabiliriz.''
Türkiye Gazetesi 27 Temmuz 1991
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com