28 / 04 / 2024

1993 yılında Şile'de devlet arazileri yağmalanıyormuş!

1993 yılında Şile'de devlet arazileri yağmalanıyormuş!

1993 yılında Orman Müdürlüğü'nün Şile'de orman niteliğini kaldırdığı yerlerin yüzölçümleri yapılırken harekete geçen arsa korsanları, araziyi telle çevirerek sahip çıkıyorlarmış ve zilyet hakkıyla arsayı ele geçiriyorlarmış.



1993 yılında Şile de devlet arazileri yağmalanıyormuş!


Arsa korsanları çok hızlı


Orman niteliği kalkan devlet arazilerini kapan kapana


DENİZİ BİLE PARSELLEDİLER... Yeni karayoluyla İstanbul'a uzaklığı 15 dakikaya inen Şile'nin deniz ve ormanın iç içe girdiği doğası dikenli tellerle çevrilerek paylaşıldı. Korsanlar gasp ettikleri arazilere ''Girmek yasaktır'' yazılı tabelaları dikmeyi de ihmal etmedi.


Ali ÖZLÜER - İSTANBUL


    ŞİLE'de arsa korsanlarının zilyet 'kullanım hakkı' maskesi altında devlet hazinesine gitmesi gereken arsaları yağmaladıkları ileri sürüldü.

    İddiaya göre Orman Müdürlüğü'nün orman niteliği kaldırıldığı yerlerin yüzölçümleri yapılırken harekete geçen arsa korsanları, araziyi hemen tellerle çevirerek sahip çıkıyor. Mal Müdürlüğü, bu arazileri daha sonra devlet tapusuna geçirmek için gittiğinde ise ortaya çıkan zilyet maskesiyle araziler kapanın elinde kapıyor.

    Zilyet iddiasıyla ele geçirilen arazilerin çoğu daha sonra bir veya bir kaç kişiye birden satılıyor. Alınan arsalar köy senetleri veya benzeri kanuni hükümlere dayanmayan belgelerle el değiştirdiği için, bu arazileri satın alanlar devlet makamlarına şikayette bulunamıyor. Şikayette bulunulması halinde elden kaybetme tehlikesi karşısında insanlar kendi aralarında anlaşarak uğradıkları zararı azaltma yolunu seçiyor. Kızılca, Erenler, Çayırbaşı, Yeniköy mevkilerinde sık yapılan bu uygulamanın bir uzantısı olarak daha önce zilyeti alındıktan sonra metrekaresi 50 bin liraya el değiştiren arazilerin, yeni karayolu için yapılan istimlakler sırasında metrekaresinin devlete 200 bin liradan satıldığı bildirildi. 

    Çayırbaşı mevki yakınlarında Sadrettin Ergen adlı çiftlik sahibine imar izni olmamasına rağmen Aktaş'ın elektrik bağladığı, Yeniköy mevkinde ise Ender Us, adlı kişinin telle çevirdiği araziye ev yapmak için Köy İşleri Müdürlüğü'nden aldığı dozerle yerleri düzeltirken yakalanarak mahkemeye sevk edildiği öğrenildi.


(1993 yılında Reşat Altın 988.736 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 31 Ekim 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön