29 / 04 / 2024

1997 yılında Kocataş Yalısı kül olmuş!

1997 yılında Kocataş Yalısı kül olmuş!

1997 yılında Sarıyer Piyasa Caddesi'ndeki, denize sıfır olan 3 katlı tarihi, Atatürk'ün de konuk olduğu, Büyükdere Necmettin Kocataş Yalısı bilinmeyen bir nedenden dolayı çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale gelmiş.



1997 yılında Kocataş Yalısı kül olmuş!


Asırlık köşk kül oldu


Şirket-i Hayriye'nin kurucusu Necmettin Molla'nın Sarıyer'deki tarihi köşkü yandı


Hasan Yayan (SHA)


   Sarıyer'de Piyasa Caddesi'nde, denize sıfır olan 3 katlı asırlık köşk, dün akşam çıkan yangınla kül oldu. Bugünkü Şehir Vapur İşletmesi'nin temeli olan Şirket-i Hayriye'nin kurucularından Necmettin Molla'ya ait olan köşkün, bugün 9 varisi olduğu bildirildi. Molla'ya ait olan köşkün, bugün 9 varisi olduğu bildirildi. Bu asırlık köşkte saat 19.45 sıralarında belirlenemeyen bir nedenle başlayan yangın, Beşiktaş, Beyoğlu, Sarıyer ve İstinye itfaiyesi ile denizden Söndüren gemisinin yoğun çalışması sonucu 3 saatte söndürülebildi. Molla'nın torunu Babür Kocataş, köşkün 30 yıldır kullanılmadığını, yangının, binanın arka kısmındaki tahtaları kırarak içeri giren evsiz kişilerin ısınmak amacıyla yaktığı ateş sonucu çıkmış olabileceğini belirtti. Bu arada komşular, varislerin 3 gün önce köşkteki eşyaları gizlice taşıdıklarını iddia ettiler.


Sabotaj ihtimali


   Söndürme çalışmalarını takip eden Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülün ise, şunları söyledi: ''Tarihi binalarda restorasyona izin usulleri gözden geçirilmeli. Bu yangın, sabotaj da olabilir, bina sahibi de yakmış olabilir. Mevcut kanunlarla daha bir çok tarihi eseri bu şekilde kaybedeceğimizden korkuyorum. Yasaklarla tarihi katlediyoruz.''


Sabah 24 Şubat 1997



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön