28 / 04 / 2024

1999 depremi Türk inşaat sektörünün kurallarını yeniden belirledi!

1999 depremi Türk inşaat sektörünün kurallarını yeniden belirledi!

1999'da Marmara'da meydana gelen büyük deprem, Türk inşaat sektöründe kuralları yeniden belirledi. Türkiye, binlerce kişinin yaşamını yitirdiği Marmara depreminin ardından 'Sağlam zemin, sağlam inşaat' kavramları benimsendi.



Tahincioğlu Gayrimenkul Genel Müdürü Alpaslan Çalım, Marmara Depremi'nin yapı ve inşaat sektöründe bir kilometre taşı olarak yeni bir dönemi başlattığını söyledi. Bu olaydan ders çıkarıldığını ve daha büyük faciaların önüne geçilmesi için inşaat sektörüne yeni yasal düzenlemeler getirildiğini hatırlatan Çalım, bunun yapı ve inşaat sektöründe daha güvenli projelerin hayata geçmesini sağladığını kaydetti. Çalım, "Yeni kanunlar sayesinde zemin raporu oluşturulmadan yapı temeli projeleri oluşturulamadı. Yapı ruhsatı alımı ve yapının inşasında sorumluluklarını yeniden yapılandıran ve denetleme faaliyetlerini tanımlayan yasalar oluşturuldu. Kentsel dönüşüm planlarının hazırlanmasını teşvik edici yasalar hayata geçirildi. 

Tüm bu süreçler inşaat sektöründe yeniden doğuşu da sağladı" diye konuştu. 

YÜKSEK BİNALARA SPESİFİK ÇÖZÜMLER Alpaslan Çalım tüm bu yasalara ilaveten yüksek yapılar için yeni tasarım çözümlerinin oluşturulması gerektiğini söyledi. 

Çalım, "Deprem esnasında yapının depreme karşı direncini koruyabilmesi için standartlar konulmalı. Standart yönetmeliklerdeki, yapıların depreme karşı davranış kabullerinin yüksek yapılar için de geçerliliği sağlanmalı" dedi. Deprem esnasında riskin yüksek olduğunu hatırlayan Çalım, bu nedenle daha spesifik yapı çözümlerinin geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Çalım bir binanın depreme dayanıklı olabilmesi için gerekli olan ilk üç şartı şöyle sıraladı: "Birincisi projenin doğru yani yönetmeliklere ve mevzuata uygun yapılması gerekiyor. Ayrıca doğru malzeme seçimi ve kontrolü de çok önemli. Üçüncü ve belki en önemli kural da işçiliğin standartlara uygun olması ve mutlaka denetlenmesi." ALPASLAN Çalım, inşaat sektörünün yüksek bir istihdam potansiyeline sahip olduğunu söyledi. İnşaat sektöründe markalaşmanın uluslararası düzeye taşınabilmesi için üniversitelere büyük görevlerin düştüğünü belirten Çalım, "Son yıllarda özel üniversitelerin de katkılarıyla eğitim kalitesi giderek yükselen inşaat ve mimarlık fakültelerinde pratiği ve şantiye uygulamalarını eğitime adapte edecek derslerin yaygınlaştırılması, yeni nesil mühendis ve mimarlarımızın uluslararası başarılara imza atmasına büyük katkıda bulunacaktır" diye konuştu. 


Takvim Ek


Geri Dön