30 / 04 / 2024

1999 yılında Feshane binasının restorasyonu tamamlanmış!

1999 yılında Feshane binasının restorasyonu tamamlanmış!

1999 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin restore ettiği Feshane binasının restore çalışmaları tamamlanmış. 'Festival Sarayı' olarak anılacak bina aynı zamanda kongre ve fuar organizasyonlarına da ev sahipliği yapacakmış.



1999 yılında Feshane binasının restorasyonu tamamlanmış!


Feshane kiraya çıktı


Eyüp kıyısındaki Feshane binasının onarımı tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi'nin restore ettiği Feshane fabrikasının içinde Türk El Sanatları Çarşısını oluşturan dükkanlar kiraya çıktı. Festival Sarayı adını alacak olan Feshane 15 Ağustos'ta resmen hizmete girecek.


    Feshane fabrikası, Abdülmecid'in fermanı ile 1839'da Eyüp'teki Hatice Sultan Sarayı'nda fes ve çuha üretmek amacıyla kuruldu. Fabrika, 1986'da Haliç çevre düzenleme çalışmaları nedeniyle yıkılıncaya dek, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde dokuma sanayinin gelişmesine öncü oldu. Fabrika binası restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla büyük bir sergi, fuar, davet, el sanatları ve kültür merkezi olacak.


    1998'de Büyükşehir Belediyesi tarafından ''Eyüp Feshane Binası Bakım Onarım ve Çevre Düzenlemesi'' adıyla başlayan restorasyon sona erdi. Feshane bundan sonra ''Festival Sarayı'' adıyla anılacak. 16 m2'den 42 m2'ye kadar elli adet dükkanın bulunduğu el sanatları çarşısında, sanatçılar hem hünerlerini sergileyecek hem de eserlerini pazarlayacak.


    Feshane, Eyüp'ün tarihi dokusu içinde bulunduğu ve turizm merkezine de 10 dakika uzakta olduğu için turistik açıdan da rağbet görecek.


    Feshane Festival Sarayı'nın içindeki dükkanları kiralayacak olan sanatçılar el dokuması halı ve kilimden hat sanatına, bakır işlemeciliğinden çini motiflerine kadar el sanatlarının örneklerini satışa sunacak.


Elli dükkan kiralık


    Meraklıların 10:00-22:00 arasında ziyaret edebilecekleri Feshane El Sanatları Çarşısı'na haftanın yedi günü Sultanahmet, Taksim ve Akmerkez'den Feshane otobüsleri; Ortaköy, Kadıköy ve Beşiktaş iskelelerinden şehir hatları motorlarıyla ulaşım sağlanacak. Özel araçlar için ise 1000 araç kapasiteli bir otopark bulunuyor.


    Sergi, fuar ve davetlerin de düzenlenebileceği Feshane'de 19. yy zevkini yaşatmak amacıyla dönemin damak zevkine uygun yiyecek ve içecekler Osmanlı mizanseni içinde sunulacak. Şerbetçi, macuncu, helvacı, esansçı, niyetçi, kestaneci ziyaretçilere hizmet verecek.


    Feshane, 10.000 m2'lik açık toplantı alanı ve 4000 m2'lik fuar salonu ile uluslararası kongre ve fuar organizasyonlarına da ev sahipliği yapabilecek kapasiteye sahip. 2000 yılı için programlarını yapan uluslararası organizasyon şirketleri şimdiden Feshane Festival Sarayını kullanmak için sıradalar.


    Festival Sarayı'nda 25.000 m2'lik alana kurulan Çocuk Eğlence Parkı da yer alıyor. Burada uzay merkezi, mini golf, Lego oyun havuzu, Top havuzu, park treni, mini gokart, barbie-land, çocuk sinema ve tiyatrosu, atlı karınca, animasyonlar, palyaço evi bulunacak.


    15 Ağustos'ta açılışı yapılacak olan Feshane Festival Sarayı'nda bulunan elli dükkana talep var. Feshane Halkla İlişkiler Müdürü Sevgi Uludağ, ''Dükkanlar için şu anda mevcut sayının iki katı talep var'' diyor. ''Ancak biz bunun daha da artmasını istiyoruz. İçlerinden eleme yapıp en iyilerini seçeceğiz. Çünkü Feshane'de faaliyet gösterecek sanatçılar burada sadece satış yapmayacak, aynı zamanda uygulamalı olarak sanatlarını sergileyecekler.''


Ceren EVCİ


Rakamlarla Feshane


4000 m2 II Mahmut Sergi/Fuar Salonu

3250 m2 El Sanatları Çarşısı

300 Kişilik Sadabat Salonu

300 Kişilik Restoran/Kafeterya

20000 m2 otopark

10000 m2 Açık toplantı alanı

25000 m2 Çocuk eğlence parkı


Hürriyet 8 Haziran 2000



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön