1999 yılında gökdelenler, tartışmaları da beraberinde getirmiş!
1999 yılında her geçen gün sayıları artan gökdelenler, tartışmaları da beraberinde getirmiş. Zincirlikuyu, Maslak ve Levent güzergahında yükselen gökdelenlerin birçoğunun yasal boşluklardan yararlanarak yükseldiği iddia edilmiş.
Tartışmalı yükseliş
İstanbul'da sayıları her geçen gün artan gökdelenler, tartışmaları da beraberinde getirdi. Gökdelenlerin birçoğunun yasal boşluklardan yararlanarak, kaçak kat çıktıkları, çevreye ve altyapıya zarar verdikleri iddia edildi.
İstanbul'da 1980'lerde yapımına başlanan gökdelenler, 1990'larda hız kazandı. Özellikle Zincirlikuyu - Maslak - Levent güzergahında çok sayıda gökdelen yükselirken Kavacık ve Kozyatağı da çok katlı yapıların çoğaldığı bölgeler oldu.
Şehir Plancıları Odası Başkanı Ahmet Turgut, 1980'lerde Turgut Özal'ın öncülüğünde, birçok gökdelene turizm merkezi olarak ruhsat verildiğini, bu yapıların daha sonra iş merkezi haline getirilerek usulsüzlüklerin ilk örneğinin yaşandığını öne sürdü.
Yerinin ve altyapısının uygun düzenlenmesi halinde gökdelenlere karşı olmadıklarını söyleyen Turgut, İstanbul'da bugünkü birçok gökdelenin imar planlarını çiğnediğini öne sürerek şöyle konuştu:
"Özellikle, Maslak'taki gökdelenlerin hukuk dışı olduğunu iddia ediyorum. Bu binaların hangi planla, ruhsatlarla yapıldığı şüpheli. Ruhsatlar ortaya konulsa birçok usulsüzlük ortaya çıkacak, ancak bunlara ulaşamıyoruz. Bu bölgede, bitişik nizamda, çok sayıda gökdelen yapıldı. Bölgedeki imar iznine göre bu yapıların bu şekilde ortaya çıkmaması lazım."
'Üç emsal' sınırı
Nazım planına göre getirilen "üç emsal" sınırlamasına göre, binalar, bulundukları arsanın üç katı kadar yükselebiliyorlar. Binaların, yasal olarak daha çok yükselebilmesi için arsalar genişletiliyor. Turgut'un iddiasına göre ise, ruhsatlarla yapılan usulsüzlüklerle bazı binalar üç emsalin dışına çıkarak daha fazla yükseliyor. Planlarda merpen boşluğu, havalandırmalar emsal uygulamasına tabi olmadığı için bu alanları emsalden düşerek binaların daha fazla yükselmesini sağlıyorlar.
Dev kuleler ve iddialar
Gökkafes: Mustafa Süzer'e ait olan ve Bedrettin Dalan yönetimindeki belediyeden ruhsat alan, daha sonra Nurettin Sözen döneminde sekiz kata indirilen Gökkafes, Beyoğlu Belediyesi'nce mühürlenmek istendi. Geçen yıl Gökkafes, Beyoğlu Belediyesi sınırlarından Şişli Belediyesi sınırlarına alındı ve gökdelen yükselmeye devam etti.
İddialar, gökdelen hakkında olumsuz yazan gazetecilerin dinlenmesi boyutuna kadar ulaştı. İnşaatla ilgili geçen günlerde Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verince Şişli Belediyesi inşaatı mühürledi.
Tat Towers: Salih Tatlıcı'ya ait Zincirlikuyu'daki ikiz gökdelen inşaatının üst katlarının kaçak olduğu iddia edildi. Gökdelenin Beşiktaş - Levent -Zincirlikuyu trafiğini olumsuz etkilediği, kentin siluetini bozduğu, emsalde usulsüzlük yapmak için orta kısmında geniş galeri boşlukları yer aldığı iddia edildi.
Park Otel: Gökdelen tartışmasını başlatan Park Otel'e Dalan döneminde ruhsat verildi. Sözen döneminde ise büyük tartışmalarla fazla katları yıkıldı. Sürmeli Grubu'na ait olan bina, halen Gümüşsuyu'nda yıkılmış ve harap bir şekilde beklemede.
Tekstilkent: TEM kenarında yapımı devam eden Tekstilkent'in 230 metreye ulaşan dev kuleleri, bölgedeki askeri radarları olumsuz etkiledi. Askeri yetkililer, kulelerin, uygun yüksekliğe inmesini talep ederken, soruna çözüm bulmak isteyen Tekstilkent yetkilileri, Ankara'da temaslarda bulunacak.
Milliyet 18 Mayıs 1999
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com