1999 yılında Gökkafes'e kilit!
1999 yılında Danıştay 6. Dairesi, Dolmabahçe'de inşası devam eden Gökkafes'in (Süzer Plaza) bulunduğu alanda Turizm Bakanlığı'nın yaptığı 'Uygulama İmar Planı'nın, yürütmesini bilirkişi incelemesi yapılıncaya kadar durdurmuş.
Gökkafes'e kilit
Danıştay 6. Dairesi, yapımı yıllarca tartışılan ve birçok dava açılmasına neden olan İstanbul'daki Gökkafes'in bulunduğu alanda Turizm Bakanlığı'nın yaptığı 'Uygulama İmar Planı'nın, yürütmesini bilirkişi incelemesi yapılıncaya kadar durdurdu.
Gökkafes'in de bulunduğu alanın, Bakanlar Kurulu Kararı'yla Turizm Merkezi ilan edilmesinin ardından, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 1/5000'lik Nazım İmar Plan, Turizm Bakanlığı da 1/1000'lik Uygulama İmar Planı'nı yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı bu planların iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı.
Yeni plana kadar
Danıştay 6. Dairesi, ilk aşamayı sonuçlandırdı. Daire, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın hazırladığı 1/5000'lik Nazım İmar Planı'nın yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. 6. Daire, asıl yapılaşmayı düzenleyen 1/1000'lik Uygulama İmar Planı'nın yürütmesini "bilirkişi oluşturulup keşif yapılıncaya kadar" durdurdu.
Önlenemeyen yükseliş
Yıkımı yılan hikayesine dönüşen Gökkafes'le ilgili tartışmalar 15 yıldır sürdürüyor.
1979'da Anıtlar Yüksek Kurulu, iki numaralı park olarak bilinen Dolmabahçe Vadisi'ni SİT alanı olarak ilan etti.
1987'de 'Pera Bahçeleri' olarak adlandırılan parkın orta yerinde gökdelen inşaatı için hafriyata başlandı. 1988'de ruhsat alındıktan sonra Bedrettin Dalan'ın plan tadilatıyla binanın yüksekliği 134 metreye çıkarıldı.
1989'da Nurettin Sözen'in işbaşına gelmesiyle işler değişti. Sözen, "İstanbul'un bağrına saplanmış hançer" olarak nitelediği Gökkafes'i, yandaki parsellere taştığı gerekçesiyle mühürledi. Mühürleme işleminin Beyoğlu Belediyesi'nce yapılması gerektiğinden, Mustafa Süzer, açtığı davayı kazanarak iptal işlemine son verdi.
1992'de 134 metre planlanan Gökkafes'in yeniden inşaatına başlandı. Büyükşehir belediyesinin istemleri dikkate alınarak bakanlık kararıyla yükseklik 24.5 metreye indirildi.
27 Ekim 1992'de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın inşaatın 24.5 metreyi geçmeyeceğine ilişkin aldığı karar, büyükşehir belediyesine ulaştı.
Bayındırlık Bakanlığı'nın aldığı karar, 4 Kasım 1992'de Turizm Bakanlığı'nca onaylandı. 1993'te Bakanlar Kurulu kararıyla Beyoğlu'nun üçte ikisi SİT alanı ilan edilirken Gökkafes'in bulunduğu alan SİT dışında kaldı.
Danıştay Altıncı Dairesi'nin 18 Şubat 1997'de, inşaatın Nurettin Sözen tarafından müherlenmesiyle ilgili davada olumsuz karar vermesi sonucu inşaat yeniden yükselmeye başladı.
Belediye, inşaatın belirtilen alanın dışına taşması üzerine Gökkafes'i yeniden mühürlemeye çalıştı. Bu arada Mustafa Süzer, Beyoğlu Belediyesi'nin ruhsat vermeyi geciktirmesi üzerine dava açıp yürütmeyi durdurma kararı aldı. Büyükşehir belediyesi de bu gelişme üzerine bölgenin SİT alanı ilan edilmesi için harekete geçti.
26 Haziran 1997'de belediye binayı mühürledi.
16 Nisan 1998'de Gökkafes'in bulunduğu alan Beyoğlu Belediyesi'nden alınarak Şişli Belediyesi sınırlarına dahil edildi.
Milliyet 9 Nisan 1999
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com