29 / 04 / 2024

1999 yılında Beykoz Kasrı restore edileceği günü bekliyormuş!

1999 yılında Beykoz Kasrı restore edileceği günü bekliyormuş!

1999 yılında Sağlık Bakanlığı'ndan Milli Saraylar Dairesi'ne devredilen tarihi Beykoz Kasrı restore edileceği günü bekliyormuş. Bakımsızlıktan dökülme tehlikesiyle karşı karşıya olan tarihi yapı eski günlerine dönmeyi bekliyormuş.



1999 yılında Beykoz Kasrı restore edileceği günü bekliyormuş!


Beykoz Kasrı onarım istiyor


Yıllardır hastane olarak kullanılan ve hastane yönetimiyle Beykoz Vakfı arasında dava konusu olan tarihi Beykoz Kasrı boşaltıldı. Binanın hangi amaçla kullanılacağı henüz belli değil.


     Bahçesinde yüz yıllık ağaçlar, bakımsızlıktan birbirine girmiş. Kaldırım taşları temizlenmeyen otlar yüzünden görülmüyor. Tam anlamıyla terk edilmiş virane bir tarih köşesi. Renkli mermerlerle bezeli cephelerinden bugün eser yok; bu bilgiyi ancak arşivlerden öğrenebiliyoruz. Camlara naylonlar geçirilmiş, çerçeveler çürümüş, her an dökülme tehlikesiyle karşı karşıya. İçerideki ağır rutubet kokusu nefes almayı güçleştiriyor. 145 yıllık Beykoz Kasrı'nın bugün her yanı çöp ve pislik içinde. Kısa bir süre öncesine kadar Çocuk Göğüs Hastalıkları Hastanesi olarak kullanılan kasır, hastane yönetimi ile Beykoz Vakfı arasındaki sürtüşmeden sonra Sağlık Bakanlığı'ndan Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na devredildi.


    Beykoz Vakfı yetkilileri, kasrın hastane olarak kullanılırken, ihtiyaç duyduğu restorasyonu göremediğini vurguluyor:


    ''Biz vakıf olarak hiçbir zaman kasırla ilgili bir beklentide bulunmadık. Beykoz Vakfı olarak, kasrın bir holdinge ya da şirkete kiralanmasını talep etmedik. Bizim isteğimiz kasrın tarihi eserlerden sorumlu Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na devredilip restore edilerek eski haline gelmesini sağlamak.''


    Kurtuluş Savaşı öncesi ve sonrasında birçok kez el değiştiren, Birinci Dünya Savaşı'nda işgal kuvvetlerinin konut olarak kullandığı yapı daha sonra orduya verilmiş. Son olarak 1953 yılında Sağlık Bakanlığı'na tahsis edilip Çocuk Göğüs Hastalıkları Hastanesi olarak kullanılmış.


    1994'te Beykoz gönüllüleri tarafından kurulan Beykoz Vakfı, kasırla yakından ilgilenerek eski haline kavuşması için yoğun bir çalışma başlatmış. Birçok kez hastane yönetimiyle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Beykoz Vakfı yetkilileri, amaçlarının binanın müze haline getirilmesi olduğunu belirtiyorlar.


    Beykoz Vakfı, akademisyenler ve Beykoz'da bulunan birçok parti başkanı, TBMM Başkanlığı'na giderek hastanenin başka bir yere taşınmasını talep etmiş. Kasrın, Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na devri konusunda Sağlık Bakanlığı ve TBMM Başkanlığı arasında bir protokol imzalanmış:


    ''31.12.1997'den itibaren kasır boşaltılıp restore edilerek kültürel kimliğinin kazandırılması amacıyla Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na teslim edilecektir.'' Ancak bu protokol uygulanmaya konmamış ve dondurulmuş. Beykoz Vakfı'nın devam eden çalışmaları sonucu kararın tekrar yürürlüğe girmesi sağlanmış. Bir yıllık geçikme sonrasında 1 Ocak 1999'da hastane kasırdan tahliye edilmiş.


    Ancak yine de tahliye edilen hastane, kasrın bahçesinde yaptırılan binalarda hizmet vermeyi sürdürüyor. Beykoz Vakfı yetkilileri bundan da şikayetçi: ''Nasıl ki Dolmabahçe Sarayı'nın bahçesinde bir hastanenin olması düşünülemiyorsa, böyle bir yerde de bu binaların olması düşünülemez.''


    Beykoz Kasrı bugün Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından restore edilmeyi bekliyor. Ancak başkanlık, restorasyon tarihi konusunda bir açıklama yapmıyor.


Yeşim KÜÇÜKKAYA-MİHA


Hürriyet 5 Mart 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön