1999 yılında Kapalıçarşı'ya rakip gelecekmiş!
1839 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Haliç'teki Feshane binası Ağustos ayında hizmete girecekmiş. 1839 yılında Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan bina, 'Feshane Festival Sarayı' olarak İstanbullulara hizmet edecekmiş.
Kapalıçarşı'ya rakip geliyor
İstanbul Belediyesi tarafından restore edilen Eyüp - Haliç'teki tarihi Feshane binası Ağustos ayında alışveriş, fuar, sergi, el sanatları ve kongre merkezi olarak hizmete giriyor. Feshane'deki dükkanlarda unutulmaya yüz tutmuş Türk el sanatları ürünlerinin satıldığı dükkanların yanı sıra İstanbul'un en büyük balo salonu (3 bin kişilik) ve çocuklara yönelik mini Disneyland yapılıyor. İstanbul Belediyesi, benzeri Paris Seinne nehri üzerinde işletilen üzeri cam teknelerden iki adetini Haliç'te Feshane ile Eminönü arasında işletecek.
Sultanahmet, Taksim, Akmerkez ve Ataköy'den özel otobüsler, Kadıköy, Ortaköy ve Beşiktaş iskelelerinden de özel Feshane motorunun işletileceği "Feshane Festival Sarayı"nda 4 bin metrekarelik sergi ve kongre alanının yanı sıra otopark, restoran, kafeterya, el sanatları çarşısı ve toplantı salonları bulunuyor.
Feshane Dünyası Eğlence Parkı 35 bin metrekarelik alana inşaa ediliyor. 7 - 17 yaş grubu çocuklara seslenecek parkta uzay merkezi, bilgisayar oyunları merkezi, mini golf, lego oyunları, eğlence parkı treni, top havuzu, mini kogart, üç boyutlu sanal eğlence merkezi, Barbieland, uzaktan kumandalı araba yarış pisti, palyaço evi, çocuk sinema ve tiyatrosu, dondurmacı, şekerlemeci, hamburgerci, sosisçi, atlıkarınca, çocuk el sanatları köşesi bulunacak.
Feshane el sanatları çarşısında antikacılardan devrek bastoncusuna, sedef kakmacıdan hattatlara, mücellithaneden kitapçıya, halıcıdan gümüş takıcılara, çiniciden terlikçiye kadar Türk elsanatlarının hür türlü örneğinin satıldığı dükkanlar olacak. Ayrıca kapalıçarşıyı andıran dükkanlar arasında da ayakkabı boyacısı, nargile içilen kahvehaneler, helvacı, macuncu, şerbetçi, esansçı, niyetçi, kanun sanatçısı, neyzen bulunacak.
İşletmeciliğini ve genel müdürlüğünü Lütfi Kırdar Kongre Merkezi eski Genel Müdürü Sinan Bilsel'in yapacağı Feshane'de dileyen, 3 bin kişilik oturmalı balo salonunda her türlü davetini de verebilecek. Feshane Festival Merkezi adı verilen kompleksin açılış tarihi olarak 15 Ağustos planlandı.
Feshane Fabrikası'nın Tarihi
1839'da Padişah Abdülmecid tarafından fes ve aba üretmek için kuruldu.
1851'de Belçika'dan getirilen kolonlarla çelik konstrüksiyon yapı olarak buhar dokuma makinaları ile hizmet vermeye başladı. Yapı dünyada prefabrik çelik konstrüksiyonun ilk örneği. Halen mevcut olan çelik sütunlar antika değeri taşıyor.
1877'de Bab-ı Serasker emrinde orduların dikimevi oldu.
1918'de halı da üretilmeye başlandı.
1986'da Haliç çevre düzenlemesi için İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından tahliyesi istendi.
1992'de dokuma salonu restore edildi.
1998'de İstanbul belediyesi tarafından, "Eyüp Feshane Binası Bakım Onarım ve Çevre Düzenlemesi" adı altında yeniden restorasyonuna başlandı.
15 Ağustos 1999'da Feshane Festival Merkezi olarak hizmete girecek.
Milliyet 30 Nisan 1999
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com