28 / 04 / 2024

2 milyar dolarlık 75 HES'in temeli atılıyor

2 milyar dolarlık 75 HES'in temeli atılıyor

75 adet baraj ve hidroelektrik santral (HES) projesinin temeli Çevre ve Orman Bakanlığı'nın organizasyonuyla bugün atılıyor

 



Çoğunluğu Karadeniz'de bulunan ve bölgede yaşayanlar tarafından `çevreye zararlı olduğu gerekçesiyle' tepkiyle karşılanan 75 adet baraj ve hidroelektrik santral (HES) projesinin temeli Çevre ve Orman Bakanlığı'nın organizasyonuyla bugün atılıyor. Temeller bakanlıkta kurulacak sinevizyonla eşzamanlı olarak atılacak.

Toplam kurulu gücü 1600 megavat olacak ve yıllık 5 milyar 281 milyon kilovatsaat elektrik üretmesi planlanan HES'ler 2 milyar dolara mal olacak. 1 ile 4 yıl arasında bitirilmesi planlanan projelerin yapımı sırasında 25 bin, işletme sırasında da 2 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.
Projelerin arasında yatırım yapacak şirketler içinde Türkerler grubu, Akkur (Akenerji), İçtaş (İbrahim Çeçen grubu), Aslancık (Doğuş grubu), Ser Enerji (Sabancı grubu), EBD Enerji (Ünal grubu), Çamlıca Enerji (Hamdi Akın), İyon Enerji (Sanko grubu), Yedigöl (Brightwel-Borusan) gibi şirketler bulunuyor.
Doğuş grubu tarafından Giresun'a yapılacak Aslancık Barajı ve HES 120 megavatlık kurulu gücüyle 75 projenin en büyüğü olarak yapımına başlanacak.
Özel sektör şirketleri, 2003 yılında çıkarılan ve su alanlarının kullanım hakkını kendilerine veren Su Kullanım Hakkı Yönetmeliği çerçevesinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne toplam kurulu gücü 22 bin 613 megavat olan 1553 adet proje başvurusu yaptı. Türkiye'nin elektrik üretiminde 45 bin megavatlık kurulu gücü bulunuyor.

Çevreciler karşı çıkıyor
HES'lere karşı olan çevreci dernekler, derelerin kaynağına yakın yerlerden alınan suyun yüksekten düşürülmesi nedeniyle dere yataklarının kuruduğunu iddia ediyor. Karadeniz bölgesindeki HES'lere `havza planlaması yapılmadan` izin verildiği belirtiliyor.
Karadenizliler daha önce HES'lere karşı hem resmi hem de şirket araçlarını bölgeye yaklaştırmamış, projenin yapılacağı dere yataklarında sopalarla nöbet tutmuştu. Karadenizli çevreciler, doğal hayata zarar vereceği gerekçesiyle HES projelerini mahkemeye taşımıştı.
Rize İdare Mahkemesi, Rize Fındıklı ve Artvin Şavşat ilçelerindeki iki HES'e karşı açılan davada yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
Ünsal Ereke/Milliyet


Geri Dön