Kentsel Dönüşüm

20 bölge daha riskli alan ilan edilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümün temeli olarak gösterilen 152 riskli alanın yanına 2015 yılında 20 yeni bölge daha açıklayacak.Bu yıl 200 bin bölümün daha yıkılması hedefleniyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,kamuoyunda kentsel dönüşüm olarak bilinen afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine yönelik şu anda uygulamada olan 152 riskli alanın yanına 2015 yılında yeni bölgeler açıklamaya hazırlanıyor. Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre Bakanlar Kurulu kararıyla bu yıl çoğu İstanbul’da olmak üzere 20 yeni bölge daha riskli alan ilan edilecek. 


KİRA YARDIMI 300 MİLYON LİRAYA KADAR ÇIKACAK


İstanbul’da şu ana kadar Bakanlık tarafından ilan edilen 40 bölge bulunurken,3.9 milyon metrekare ile Gaziosmanpaşa birinci sırada yer alıyor. Kentsel dönüşüme yönelik olarak 2015 yılı hedeflerini paylaşan bakanlık yetkilileri, 100 bin bağımsız bölüme yönelik risk tespiti yapılacağını belirttiler. Bakanlık yetkililerine göre bu yıl sonuna kadar 200 bin bağımsız bölümün ise yeni yapıma yönelik olarak tasfiye edilmesi hedefleniyor. Kentsel dönüşümü kolaylaştıran bir etken olarak göze çarpan barınma yardımlarından 2015 yılında 85 binbirimin faydalanması planlanırken, hak sahiplerine de bu kapsamda 300 milyon liralık maddi yardımda bulunulacak.


DÖNÜŞÜME 79 BİN BAŞVURU GELDİ


2014 yılında kentsel dönüşüm alanında yapılan çalışmaları paylaşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, geçen yıl yaklaşık 130 bin adet birimin risk tespitinin yapıldığını belirterek risk tespiti yapılan binalardan yaklaşık 12 bin 500’ünün yıkıldığını vurguladı. Güllüce, kentsel dönüşüme 2014’te 79 bin başvuru olduğunu ve bu kapsamda da 250 milyon liranın üzerinde kira yardımı yapıldığını bildirdi. Bugüne dek toplam 152 riskli alanın Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edildiğini anlatan Güllüce, “Bu alanlarda 392 bin adet bağımsız birim bulunmakta ve yaklaşık 1 milyon 100 bin kişiyi kapsıyor” diye konuştu.


RİSKLİ ALANA GİRERSE KESİN YIKILIYOR


Kentsel dönüşüm kapsamında yerleşimler,zemin yapısı bakımından doğal afetlere açıksaya da artık ekonomi kömrünü tamamlamış,ayakta duramayacak kadar eskimişse bu yapıların bulunduğu mahaller riskli alan ilane diliyor. Oturulan evler riskli alan bölgelerinde bulunuyorsa yeni ev bile olsa yıkılırken, bu tarihten itibaren alım satımda yapılamıyor.



Habertürk