14 / 05 / 2024

2000'den önceki binalar için çarpıcı uyarı! Depremde yıkılan binaların beton kalitesi dayanıklılık testini geçemedi!

2000'den önceki binalar için çarpıcı uyarı! Depremde yıkılan binaların beton kalitesi dayanıklılık testini geçemedi!

KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinin, depremde yıkılan 300'ü aşkın binadan aldıkları karot örneklerine göre, binaların beton kalitesi dayanıklılık testini geçemedi. 



Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Deprem bölgesinden karot örneği toplayıp incelediklerine dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu ve "Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü bir soruşturma var. Eğer içerisinde hayatını kaybeden bir insanımızın olduğu bir bina varsa, Cumhuriyet Başsavcılığı otomatik olarak burada bir dava dosyası açıyor" ifadelerine yer verdi. 

Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, bu dosyada, binanın projesi olup olmadığına, projenin ilgili yıldaki yönetmeliğe göre düzgün inşa edilip edilmediğine, beton ve donatı değerlerinin ne durumda olduğuna bakıldığına, zemin projesi var mı, herhangi biri bunu kontrol etmiş mi gibi pek çok parametreyi alıp bu işin sorumlularını belirlemeye çalıştıklarına vurgu yaptı. 

2000 den önceki binalar için çarpıcı uyarı! Depremde yıkılan binaların beton kalitesi dayanıklılık testini geçemedi!

"Buradaki en önemli parametrelerden bir tanesi de beton kalitesi. 2018 Türkiye Bina Yönetmeliğinde yani şu an yeni yapılacak bir bina için 25 Megapascal değerinde bir beton basınç dayanımı isteniyor" diye konuşan Altunışık, ellerinde 300'ü aşkın dosya olduğunu aktararak, yıkılan binaların belirli bir bölümünün deneylerinin tamanlandığını ve çıkan değerlerin 10 Megapascal’ın altında olduğunu dile getirdi. 

Açıklamasında "Bu da şu an yıkımların ana nedenlerinden bir tanesinin beton kalitesinin düşük olduğu anlamına geliyor" diye konuşan Prof. Dr. Altunışık, 2000 yılı öncesinde inşa edilen binalara dikkat çekti. 

2000 den önceki binalar için çarpıcı uyarı! Depremde yıkılan binaların beton kalitesi dayanıklılık testini geçemedi!

Bölgede örnek aldıkları yapılardaki değerlerin, Van depreminin ardından binalardan aldıkları örneklerin değerinden de düşük olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, "Bir betonu elinize alıp, sıkıp kırmaya çalışıyorsunuz. Eğer beton iyiyse kıramazsınız ama beton iyi değilse hemen kırabilirsiniz. İşte bu, betonun dayanımı anlamını taşıyor" şeklinde konuştu. 

"Bizim Van depreminden sonra yaptığımız incelemelerde oradaki değerler 10 ile 11 Megapascal civarındaydı. Buradaki değerlerimiz de 10’un altında, 9 civarlarında" açıklamasında bulunan Altunışık, Türkiye’nin karot ortalamasının, beton dayanım ortalaması 8 ile 12 Megapascal arasında değiştiğine dikkat çekti. 

Bu durumun da özellikle 2000'den önce inşa edilen binaların bir tehdit haline geldiğini gösterdiğinin altını çizen Altunışık, bunların acil olarak kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini belirtti. 

Ev sahipleri aman dikkat! Bunu yapmayana ceza geliyor! Hemen bakın!

Marmara büyük depreme hazır değil! Prof. Dr. Okan Tüysüz, tek tek açıkladı! Büyük deprem ne zaman olacak? 

Afet bölgesindeki TOKİ ihaleleri iptal mi oluyor? Müteahhitlerden yüksek maliyet tepkisi! 


Geri Dön