2000'den sonra işe giren erken emekli olacak mı? Emekli olmak isteyenler şimdi bu hesaba göz atın!
EYT düzenlemesinin ardından kısmi emeklilik ile ilgili detaylar merak ediliyor. Peki 2000'den sonra işe giren erken emekli olacak mı? Düzenlemede belirtilen koşulları sağlamayanlar için yeni emeklilik sistemi ile ilgili yapılan açıklamalar yakından takip ediliyor
EYT düzenlemesinin ardından kısmi emeklilik en çok araştırılan konulardan oldu. Düzenlemede belirtilen koşulları sağlamayanlar için yeni emeklilik sistemi ile ilgili yapılan açıklamalar yakından takip ediliyor.
3600 günle erken emekli olabilmenin detayları merak ediliyor. Bunun için şartların değiştirilmesi, yaşın esnetilmesi gibi durumlar masaya geldi.
Diğer taraftan primle emekliliği kaçıran vatandaşlar için de staj ve çıraklık detayı dikkat çekiyor.
2000'den sonra işe giren erken emekli olacak mı? Emekli olmak isteyenler şimdi bu hesaba göz atın!
AHaber'de yer alan habere göre; Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesini kaçıran vatandaşların mağdur olmamaları için yeni düzenleme gündeme getirildi. Bu kapsamda kısmi emeklilik formülünün detaylandırılması ve koşulların netleşmesi bekleniyor.
EYT'yi kaçıranlar için gündemde olan kademeli emeklilik fırsatına göre yaş şartının esnetilmesi ya da kaldırılması gündemde yer alıyor. Bu durumda tüm sorumluluk yeni kurulacak hükümette olacak.
EYT KISMİ EMEKLİLİK KOŞULLARI NELER?
EYT kısmi emeklilik koşulları arasında 15 çalışma senesinin doldurulması ve 3600 prim gününün ödenmiş olması bulunuyor. Bu durumda, kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı yer alıyor.
Ancak yaş şartı sigorta başlangıcının 2000 yılından önce ya da sonra olmasına göre bu durum değişkenlik gösterebiliyor.
Kısmi emeklilik düzenlemesiyle yaşlılık aylığı bağlanan vatandaşlar en düşük emekli aylığını almaya hak kazanacak. Bu şekilde yeni düzenlemeyle emekli olan bir vatandaş en düşük 7 bin 500 TL'lik emekli maaşını alabilecek.
2000'den sonra işe giren erken emekli olacak mı? Emekli olmak isteyenler şimdi bu hesaba göz atın!
EYT KADEMELİ EMEKLİLİK PRİM TABLOSU
Asgari ücret: 10.008 Türk Lirası
Bir aylık prim: 10.008 X Yüzde 32 = 3.202,56 Türk Lirası
Devlet katkısı: 1.067,52 Türk Lirası
Ödenecek tutar: 2.135,04 Türk Lirası
Yıllık katkı: 12.810, 24 Türk Lirası
KISMİ EMEKLİLİKTE BAĞKUR PRİM SAYISI AZALACAK
SSK'lılarda kısmi emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı ilk sigortalı olunan tarihe göre değişiyor. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlarda 3600 olan prim gün şartı, bu tarihten sonra iş hayatına girenlerde 4500'e yükseliyor.
Bağ-Kur'lularda ise tarih fark etmeksizin 5400 prim günü şartı aranıyor. Burada da prim gün şartının düşürülmesi öngörülüyor.
Prim eşitlemesinin kısmi emekliliği de kapsaması halinde Bağ-Kur'lular 4500 prim günüyle kısmi emekli olmaya hak kazanacak. Böylece 900 günlük bir avantaj oluşacak.
EKSİK PRİMDE STAJ VE ÇIRAKLIK DETAYI
Kadınlar eksik primleri için doğum borçlanmasına başvurabiliyor. Normal koşullarda emeklilik hesabunda staj başlangıcıyla yapılan sigorta ve stajda geçen süreler göz önüne alınmıyor. Fakat doğum borçlanmasında uygulama değişiyor.
Anneler eğer staj ve çıraklık sigortasının başladığı tarihten sonra doğum yaptıysa, bu doğumları 3 çocuğa kadar borçlanarak 2.160 gün kazanabiliyor. Bu süreler prim gün sayısına ilave edilerek, belirli koşullarda 6 sene erken emeklilik fırsatı oluşturuyor.