27 / 04 / 2024

2001 yılında Cendere Vadisi'ne Safari Park!

2001 yılında Cendere Vadisi'ne Safari Park!

2001 yılında Büyükşehir Belediyesi Cendere Vadisi'nde büyük bir hayvanat bahçesi kurmayı planlamış. 740 hektarlık arazide kurulması planlanan park ile Cendere Vadisi'nin orman alanları da korunacakmış.



2001 yılında Cendere Vadisi ne Safari Park!


CENDERE VADİSİ'ne SAFARİ PARK yapılıyor


TEM Otoyolu'nun kuzeyinden başlayıp, Kemerburgaz Kemerleri'ne kadar uzanan 740 hektarlık arazide kurulması planlanan park, Orman Bakanlığı'ndan izin bekliyor.


     İstanbul, büyük bir hayvanat bahçesine sahip olmaya hazırlanıyor. Eski Gülhane Parkı'ndaki hayvanat bahçesinin kaldırılmasına karar verilmesinin ardından, İstanbul'un imdadına Darıca'da açılan hayvanat bahçesi yetişmişti. Ancak şehir merkezinden uzakta kalması ilginin yeterince yoğun olmamasına neden oldu.

     İstanbul'un, büyük bir hayvanat bahçesine sahip olmaması tartışmalara yol açarken, Büyükşehir Belediyesi tarafından ''Safari Hayvanat Bahçesi Projesi'' hazırlandı. Proje gerçekleşirse, şehir merkezine yakın bir alanda, doğal ortamlarında yaşayan vahşi hayvanları görme imkanı bulacağız.

     Safari Hayvanat Bahçesi Proje alanı, TEM otoyolunun kuzeyinden başlayıp, Kemerburgaz kemerlerine kadar olan Cendere Vadisi'nin iki tarafındaki ormanı, bölgedeki taş ocaklarını, askeri alan çevresindeki boş kamusal alanları ve eski çöplük alanını kapsıyor. Büyükşehir Belediyesi Projeler Daire Başkanlığı, projenin alanının, Kuzey Haliç Projesi'ne yakınlığı, ulaşım rahatlığı, kamu arazisi olması ve yapılanma bulunmamasından dolayı projenin fizibilitesine uygun bulunduğunu söylüyor. Projenin kapsadığı orman alanı 685 hektar, taş ocakları ise 55 hektar.

     Projenin gerçekleşmesi için Orman Bakanlığı'ndan tahsis bekleniyor. Proje Daire Başkanlığı, proje uygulandığında İstanbul'un kazanacaklarını şöyle açıklıyor: ''Projenin uygulanmasıyla her gün kayıplara uğrayan orman alanları fonksiyonel olarak korunacak, Cendere Deresi'nin ıslahıyla da Haliç'in kirlenmesi önlenecek. Ayrıca bölgedeki ve Cendere Vadisi'nde yoğunlaşan sanayi yapılanmalarının durdurulmasıyla yeşil alan kazanılacak.''


Hürriyet 8 Şubat 2001 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön