22 / 12 / 2024

1966 yılında Galata Kulesi'ne külah giydiriliyormuş!

1966 yılında Galata Kulesi'ne külah giydiriliyormuş!

1966 yılında Galata Kulesi'ne turistik gazino ve pavyon yapılıyormuş. 1850 yılında rüzgarın tesiriyle uçan külah ise, yeniden giydirilecekmiş. Kuleye giydirilen külah, 13 metre uzunluğunda olacakmış.



1966 yılında Galata Kulesi ne külah giydiriliyormuş!


Galata Kulesi'ne külah giydiriliyor.


116 yıl önce rüzgardan uçan külahın yerine yenisi takılıyor.



  Tarihi Galata Kulesi, 116 yıl sonra tekrar külahına kavuşuyor. Ancak, denizden 127 metre yükselen kulenin bu külahı büyük güçlüklerle yapılıyor. Kulenin tepesinde her an ölüm tehlikesi içinde olan 25 işçi, emniyet kemerleri takarak, külahı bitirmeye çalışıyorlar.

  Galata Kulesi'nin restorasyonunun en zor inşaatı bugünlerde başlıyor. Bir ay süre ile Galata Kulesi'nin tepesine bakanlar, ölüme meydan okuyarak külaha beton döken ce kurşun kaplayan işçileri göreceklerdir. Restorasyonu üzerine alan inşaat inşaat şirketi, Kule'nin tepesinde ölümle pençeleşen işçileri hayat sigortasına alacak ve onlara garanti sağlayacaktır.


   491 YILINDAN 1966 YILINA

  Galata Kulesi inşa edildiği 491 yılından tan 1475 yıl sonra modern bir şekle bürünüyor. Kuleye, turistik gazino, pavyon yapılıyor. Aynı zamanda da 1850 yılında rüzgarın tesiriyle uçan külah yeniden Kuleye giydiriliyor.

  Kule şantiye şefi Taylan Karatuna, restorasyonun en güç kısmına başladıklarını söylüyor ve şu bilgiyi veriyor:

  ''İşçiler açıkta çalıştıkları için çok dikkatli hareket etmek zorundayız. Kuvvetli rüzgar olduğu zaman çalışmalara ara veriyoruz. Külah için en büyük 


1966 yılında Galata Kulesi ne külah giydiriliyormuş!


problem, rüzgardır. Esasında sadece külahın projeleri yedi ayda hazırlandı. Betonu, şekli üzerinde uzun uzun çalışıldı.''

  

  KÜLAHTA PAVYON


 Dünyanın en büyük külahlarından biri olacak Galata Kulesi külahın içinde, bir pavyon faaliyete geçecek, İstanbul'un kuşbakışı seyredilebileceği bu pavyonun tavanı da 13 metre yükseklikte olacak


  HAVA DURUMU ÖĞRENİLECEK


  Külahın üst kısmına meteoroloji tesisleri yerleştirilecek. Bu külahtan verilecek işaretlerle halk hava durumunu öğrenecek.



Tercüman Gazetesi 13 Haziran 1966



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön