1968 yılında Galata Kulesi aylık 30 bin liraya kiraya verilmiş!
1968 yılında İstanbul Belediyesi, restorasyonu tamamlanan Galata Kulesi'ni kiraya vermiş. Turistik site haline getirilen Galata Kulesi'ne giriş biletle olacakmış. Kule, aylık 30 bin liraya kiraya verilmiş.
YENİ BİR GALATA KULESİ
Sitenin aylık kirası 30 bin lira
Aylardan beri, külahından mahzenine kadar her yanında inşaat devam ederken:
-''Neydi, ne olacak?'' diye üstünde pek çok konuşulan tarihi Galata Kulesi, nihayet çarşılı, meyhaneli tam bir turistik tesis haline getirilmektedir.
Belediye, Cenevizliler'den kalma 15 asırlık kuleyi, ayda 30 bin liraya kiraya vermiştir. Kiracı firma, anahtar teslimiyle hemen işe başlayıp, önceden hazırlanan projelere göre en az 2 milyon lira harcayarak bütün dekorları yerleştirecektir.
Fakat Belediye para bulup da Kule'nin ısıtma, havalandırma ve kenarındaki 300 otomobillik oto parkını hala tamamlayamadığı için, işler adeta kaplumbağı süratiyle ilerlemektedir. Dolayısıyla Galata Kulesi'nin 2 yıllık gecikmesiyle ancak önümüzdeki mart sonlarına doğru işletmeye açılacağı tahmin edilmektedir.
Çapı 16.5 metre, yerden aleminin tepesine kadar yüksekliği de 77 metre olan kule 10 katlıdır. Her katın dekoru bambaşka özellikler taşıyacak, işletmeye açıldığı zaman da bütün bu katlarda topluca 50 personel çalışacak ve 500 misafir ağırlanabilecektir.
Diğer müzeler gibi girişte bilet kesilmesi düşünülen kuleye, yılda en az 300 bin yabancı turistin geleceği hesaplanmıştır. Ziyaretçiler 8'nci kata kadar, 8'er kişi alan asansörle çıkacak, dönüşte de kulenin tarihi taş merpenlerinden ineceklerdir.
Kulenin her katında ise sırasıyla şunlar bulunacaktır:
BİRİNCİ KAT: Giriş katıdır: Asansör kapılarının üstüne, Galata Kulesi'nin eski halini gösteren minyatürlerden alınması, büyük boy seramik pano konulacaktır.
ASMA KAT: Giriş katına bakan, ahşap korkuluklarla çevrilmiş ve PTT hizmetlerine ayrılan yarım bir kattır.
ÜÇÜNCÜ KAT: Şark kahvesidir. Misafirler sedirlere ve mindere oturacak, tarihi kıyafetler giymiş kızlar kahveyi mangalda pişirecek, çayı da semaverlerde demleyerek ikram edeceklerdir.
DÖRDÜNCÜ VE BEŞİNCİ KAT: Kulenin çarşıdır. Bu iki katta topluca 8 küçük dükkan açılacak ve bunlarda çeşitli turistik eşya satılacaktır.
ALTINCI KAT: Ceneviz meyhanesidir. İsmi üstünde, tamamen Cenevizliler devrinin mahzen meyhanelerini canlandıran tarzda döşenecektir.
YEDİNCİ KAT: Kulenin mutfağı bu kattadır. Baca yerine yepyeni bir havalandırma tertibatı konulacaktır. Mutfak, merpenle inip çıkan ziyaretçilerin göremeyeceği şekilde bölmeyle ayrılmıştır.
SEKİZİNCİ KAT: Fuayedir. Kulenin tuvaletleri de bu kattadır. Asansör burada biter. Asansör kapılarının üstüne, Hezârfen Mehmet Çelebi'nin Galata Kulesi'nden Sarayburnu'na uçmasını canlandıran seramik pano konulacaktır.
DOKUZUNCU KAT: Lokantadır.120 kişi rahatça yemek yiyebilecektir. Başlıca özelliği de, kulenin tarihi havasına göre, apayrı bir dekor içinde düzenlenmesi olacaktır.
ONUNCU KAT: Şahane bir gece kulübüdür.
(1968 yılında Reşat Altın 185 liraya satılıyormuş.)
Hürriyet Gazetesi 4 Aralık 1968
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com