23 / 12 / 2024

1968 yılında Tünel kapatılarak yeraltı yaya geçidi olarak kullanılacakmış!

1968 yılında Tünel kapatılarak yeraltı yaya geçidi olarak kullanılacakmış!

1968 yılında Galata ile Beyoğlu'nu birbirine bağlayan tünel, yeraltı yaya geçidi olarak kullanılacakmış. Eskiyen kazan ve makineleri yenileyebilmek için 13 milyon liraya ihtiyaç varmış. Para temin edilmezse tünel kapatılacakmış.



1968 yılında Tünel kapatılarak yeraltı yaya geçidi olarak kullanılacakmış!


13 Milyon Lira Bulunmazsa


Tarihi Tünel Kapatılarak Yeraltı Yaya Geçidi Olarak Kullanılacak


Ayrıca İçinde Dükkanlar da Yapılacak


  Yıllardan beri bir dakikalık süre içinde gidip gelerek İstanbullulara hizmet eden Tünel seferden kaldırılacak, yeri yaya geçidi olarak düzenlenecektir.

  Eskiyen kazan ve makineleri yenileyebilmek için 13 milyon liraya ihtiyaç gösteren, fakat bu para temin edilmediği için kapatılması konu olan Tünel'den bu şekilde faydalanılması düşüncesi benimsenmiştir. 

  İETT Genel Müdürlüğü'nde görevli bir


1968 yılında Tünel kapatılarak yeraltı yaya geçidi olarak kullanılacakmış!


Yüksek Mühendisin yaptığı bu teklif olumlu karşılanmış ve makinelerin yenilenmesi için para bulunmadığı takdirde Tünel'in yeraltı yaya geçidi olarak trafiğe açılması son çare olarak kabul edilmiştir.


PARKE DÖŞENECEK


  Yapılan hazırlıklara göre Tünel seferden kaldırıldıktan sonra raylar sökülecek ve zemin bir uçtan bir uca parke taşı döşenecektir. Bu arada Tünel'in içi cıvalı ampullerle aydınlatılacaktır. Ayrıca soğuk ve sıcak hava tesisatı monte edilecektir. Karaköy ve Beyoğlu tarafındaki giriş çıkış kapılarına yeniden bir şekil verilecek olan Tünel böylece yıllar sonra yeraltı yaya geçidi olarak hizmete girecektir.


İÇİNE DÜKKANLAR YAPILACAK


  Bu konu ile ilgili olarak ileri sürülen teklifte Tünel'in iki yanına boydan boya dükkanlar yapılması işi de yer almaktadır. Şimdi küf kokan duvarlar belirli bir ölçü dahilinde içeriye doğru oyularak Saraçhanebaşı yeraltı geçidinkilere benzer küçük dükkanlar inşa edilecektir. Parke döşenmiş yolu, ışıl ışıl yanan civalı ampulleri havalandırma tertibatı ve iki yanında sıralanmış dükkanları ile Tünel tam bir Kapalıçarşı havasına bürünecektir.

  Projenin gerçekleşmesi halinde kiraya verilecek olan dükkanlar İETT İdaresi'ne gelir sağlayacaktır.

  

SIĞINAK YERİ


  Tünel'in yeraltı geçidi olarak düzenlenmesinden sonra burası gerektiğini anda sığınak vazifesi de görecektir. Bu nitelikte bir sığınağın İstanbul'da olmadığını belirten yetkililer Karaköy, Galatasaray ve civarında günün her saatinde binlerce insanın bulunduğunu ileri sürerek buralarda sığınak görevi görecek Karaköy'deki yeraltı geçidinden başka yer olmadığını onun da ihtiyacı karşılamayacağını ifade etmişlerdir.

  Tünel'in yeraltı yaya geçidi olarak düzenlenmesi hakkında İETT Genel Müdürlüğü'nden bir yetkili şunları söylemiştir:

  >>Gerekli para temin edilemediği takdirde Tünel'in kapatılması mukadderdir. Karaköy ile Beyoğlu arasında bağlantıyı sağlayan Tünel'in kapatılması muhakkak ki İstanbul için bir kayıptır. Bu bakımdan tarihi aracın seferden kaldırılmaması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Şayet hiç birinde başarı elde edemezsek zemini parke taşlarla döşedikten ve gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra Tünel'den yeraltı yaya geçidi olarak yararlanacaktır.


(1968 yılında Reşat Altın 185 liraya satılıyormuş.)


Her Gün 8 Ocak 1968



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön