Vergi

2002-2023 yılları arasında 3 trilyon dolara yakın deprem vergisi toplandı! Vergi kimlere, nasıl harcandı?

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 6 Şubat depremlerinin ardından, 'Deprem vergileri nereye harcandı?' sorusu sık sık gündeme gelmişti. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, X sosyal medya hesabından deprem vergisiyle ilgili yeni bir açıklamada bulundu. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan, 53 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremlerin ardından, özel iletişim vergisi olarak da bilinen deprem vergisi yeniden gündem olmuştu. Depremden etkilenen vatandaşlar için bağış kampanyaları başlatırken, sık sık 'Deprem vergileri nereye harcandı?' sorusu soruldu. 

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, https://twitter.com/ozanbingoll resmi X sosyal medya hesabından deprem vergisi ile ilgili bir paylaşım yaptı. Söz konusu paylaşımında, 1999 depreminin ardındanhayatımıza giren ve halk arasında adı “deprem vergisi” olarak bilinen Özel İletişim Vergisinden o günden bu güne kadar ortalama dolar kuru ile toplam 38 milyar 947 milyon 452 bin dolar para tahsil edildiğini dile getirdi. 

Bingöl, "Aslında halk arasında deprem vergisi diye adlandırılan vergi, 99 depreminde hayatımıza giren Özel İletişim Vergisidir. Ancak bizim bütçe uygulamamızda gelirlerin belli giderlere özgülenmesi diye bir durum söz konusu değildir. Yani vergiler bir havuzda toplanır, oradan da harcanır. Bu nedenle sadece bu vergiyi değil her kuruş verginin nerelere, kimlere, nasıl harcadığının sorulması, sorgulanması gerekmektedir. Bu sorular gerçek demokrasinin ve temel yurttaşlığın da vazgeçilmezidir. 

İşte bu nedenle asıl sorulması gereken soru şudur;

2002-2023 yılları arasında toplanan ve ortalama kur ile 2 trilyon 756 milyar 502 milyon DOLAR verginin nerelere, kimlere, nasıl harcandığıdır? Ve bu vergilerin kimlerden toplandığı kadar kimlerden toplanmadığıdır.

Bu soruları sormak temel yurttaşlık bilinci ve demokrasinin gereğidir. Unutmamak gerekir ki; bir ülkede vergi bilinci ne kadar yüksek olursa hak arama bilinci de o kadar gelişmiş olacaktır" açıklamasında bulundu.

Peki deprem vergisi ile ilgili neler düşünülüyor? İşte Bingöl'ün paylaşımına yapılan o yorumlar...

İMO'dan kan donduran deprem uyarısı: 'İzmir ikinci Hatay olabilir'

Deprem bölgesinde ekonomik toparlanma 2026 yılını bulacak!

Asrın felaketinin ardından gayrimenkul piyasasında neler değişti?